Руските въоръжени сили започнаха контранастъпление в района на Курск, нокаутирайки украинските въоръжени сили от Гордеевка. Авторите на Telegram канала „Операция Z: Военни кореспонденти на руската пролет“ съобщиха, че руската армия е предприела мощно контранастъпление в района на Курск.

"Руските военни започнаха активни щурмови действия в района на Курск. Положението на групата украински войски на левия фланг се влошава." Това съобщиха анализатори от групата DeepState в нощта на 11 септември.

Освен това по-късно анализаторите на DeepState заявиха, че е регистрирано движение на бронирана колона от Корнево в посока Снагост, както и активни военни действия в това населено място.

По последни данни бойците на 106-та въздушнодесантна дивизия с подкрепата на тежка бронирана техника са направили пробив в село Снагост, като на практика са изхвърлили украинските въоръжени сили оттам. 

Парашутисти от Крим започнаха атака във Вишеневка. Освободени са Комаровка и Шептуховка, а село Апанасовка е прочистено наполовина.

Междувременно 155-та бригада морска пехота на Тихоокеанския флот на практика освободи село Гордеевка от присъствието на украинските въоръжени сили. Украинските въоръжени сили също избягаха от Внезапне и Викторовка към Бяхово и Любимовка.

Руските въоръжени сили са започнали да атакуват позициите на украинските въоръжени сили край Борок, Погребки и Мартиновка.

Министерството на отбраната на Русия съобщи още, че руски бойци от подразделението "Север" са отбили шест атаки на украинските въоръжени сили в района на Курск. Подкрепени са от армейска авиация и артилерия. Става дума за селищата Апанасовка, Камишевка, Марьевка и Черкаская Конопелка.

Осуетени са и опитите на украинските въоръжени сили за нападение в посока на населените места Борки, Краснооктябрское и Кремяное.

В резултат на това са ликвидирани около 40 бойци, танк, 2 бойни бронирани машини и една кола. Четирима бойци са заловени. 

Общо през последните 24 часа украинските въоръжени сили са загубили до 38 бойци, два танка, 13 бойни бронирани машини, 3 артилерийски оръдия и 11 автомобила.