Съвсем скоро руските войски ще променят приоритетите си и основно направление на бойните действия ще бъде не Покровско, а Кураховское. Това подчерта украинският военен експерт Александър Мусиенко.

Според анализатора руснаците няма да атакуват Покровск фронтално, а през тила. Сега Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) донякъде са стабилизирали обстановката и успяват да сдържат силите на Москва. Руската армия не е постигнала значителен напредък през последните три дни.

"След това, да речем, руснаците ще се опитат да атакуват на юг през Селидово, където се водят активни бойни действия, чрез които те ще се опитат да се придвижат към Курахово. И оттам да се придвижат по фланга към Покровск. Същото е положението и на север. Първо, врагът ще се опита да влезе в Мирноград, прекъсвайки логистичната комуникация от Покровск и опитвайки се да го заобиколи от север. Това е тактика с клещи, която Русия използва многократно по време на пълномащабно нахлуване“, обясни Мусиенко.

Но през целия период на войната руските войски не провеждат подобни операции без т.нар. обхващащи удари. Така се случи и в Бахмут, и в Авдеевка. Следователно сега руснаците трябва да се придвижват от фланговете. Те ще се опитат да вкарат ВСУ в полуобкръжение или обкръжение, прекъсвайки логистиката и създавайки им проблеми, пиш Фокус.

"Курахово според мен е подценена заплаха, защото сега се говори за Покровск, но там има предизвикателства за нашите сили, въпреки че има добри отбранителни линии. Кураховското, Покровското и Угледарското направления са най-големите точки на приложение на вражеските усилия. Украинските военни ги задържат“, уверява експертът.

Снимката е илюстративна