Ръководителят на Централния ядрен полигон на Руската федерация на Нова Земля Андрей Синицин каза пред медиите, че 70-годишният полигон е готов да възобнови работа в пълен обем.

Припомняме, Договорът за всеобхватна забрана на ядрените опити беше подписан от Русия на 24 септември 1996 г., а документът беше ратифициран на 27 май 2000 г.

В интервю за "Российская газета" експертът каза, че потенциалът на полигона позволява възобновяване на дейностите, включително работата на лабораторията и персонала.

Според Синицин, „ако дойде команда, ние ще започнем тестове по всяко време“.

„Задачата на централния полигон е да гарантира сигурността на държавата. Състои се от много компоненти... тези задачи се изпълняват от хора. На полигона е създаден съответният състав, има въоръжение, техника, тоест всичко, което е необходимо за нашата дейност“, цитира думите му „Российская газета“.

Според Синицин, във връзка с повишените заплахи от нападение на украинските въоръжени сили с помощта на дронове и безпилотни катери, на ядрения полигон се провеждат регулярни тренировки за отразяване на такива атаки.

Освен това Нова Земля обучава собствени специалисти, инструктори, дори оператори на БЛА и оператори на радиоелектронна борба.

„Тоест, ние обучаваме такива специалности, които сега се търсят в зоната на специални военни операции. И ги подготвяме въз основа на опита на СВО“, добави началникът на ядрения полигон.

През август тази година ръководителят на службата за специален контрол на руското министерство на отбраната Виктор Коршак обясни, че Москва засилва приноса си в контрола на ядрените опити, въпреки факта, че ратификацията на CTBT е оттеглена.

В момента последният ядрен опит, извършен от Руската федерация, се счита за експлозията на полигона Семипалатинск на 19 октомври 1989 г.