Руският министър на отбраната Андрей Белоусов обяви промени в основите на руската държавна политика в областта на ядреното възпиране. Сега документът предвижда възможност за използване на ядрено оръжие за защита на Беларус.

Белоусов заяви това по време на заседание на съвместната колегия на министерствата на отбраната на Русия и Беларус, проведено в Минск.

Според ръководителя на ведомството преразглеждането на руската политика за ядрено възпиране е свързано с промени във военно-политическата обстановка и необходимостта от адаптиране на стратегията към новите реалности.

По-специално той отбеляза, че Беларус, като член на съюзната държава, също е защитена от актуализираните разпоредби.

По време на срещата министърът подчерта, че сегашните условия изискват изясняване на „основите на руската държавна политика в областта на ядреното възпиране и адаптирането към съвременните предизвикателства“.

„Включително възможността за използване на ядрено оръжие в отговор на агресия срещу Беларус, като член на съюзната държава“, подчерта той.

Трябва да се отбележи, че изявлението на руския министър на отбраната за готовността на Русия да използва ядрено оръжие беше направено публично за първи път. Според експерта подобни промени подчертават важността на съюзническите отношения между Москва и Минск. Това също така допринася за укрепване на съвместните мерки за сигурност в рамките на настоящата геополитическа ситуация.