Причината за руската специална операция в Украйна е самодоволството на западните страни. Това обясни руският външен министър Сергей Лавров в интервю днес за индийския тв канал India Today, предаде ТАСС.

“Истинската причина - самодоволството на много държави след края на Втората световна война, когато нашите западни колеги, под ръководството на САЩ, се обявиха за победители и в нарушение на обещанията си към съветското и руското държавно ръководство започнаха да придвижват НАТО на изток”, каза Лавров.

Той посочи, че пактът е продължавал да уверява, че е отбранителен съюз, а не заплаха за сигурността на Русия. “Но този алианс бе отбранителен, когато съществуваха НАТО и Варшавският договор. Тогава съществуваше Берлинската стена - както физическа, така и геополитическа. Беше съвсем очевидно къде минава границата на отбрана на този съюз”, подчерта Лавров.

Първият дипломат на Москва припомни, че когато се разпадна Варшавският договор и изчезна СССР, страните от НАТО решиха да придвижат тази линия на отбрана на изток и са направили това пет пъти без обяснение. “Същевременно те създаваха настъпателни бази, използвайки бившите съветски републики, специално Украйна, като плацдарм против руските интереси”, подчерта Лавров.

“Всички тези конкретни събития са свързани с действията на САЩ и колективния Запад, с тяхното желание да доминират в целия свят и да демонстрират на всички, че няма да има многополюсен свят, а ще има само еднополюсен. Само там, където могат да действат - в Ирак, Сирия, Либия, Югославия, т. нар. заплахи за САЩ, отдалечени на десетки хиляди километри, САЩ могат да правят каквото поискат”, заяви руският външен министър.

Той припомни, че Русия е предупреждавала западните си колеги, че непосредствено до границите є те създават плацдарм срещу нея и въоръжават Украйна. “Украйна стана плацдарм за разширяването на НАТО. Заявяваха, че Украйна може да стане член на НАТО и никой не може да я спре, ако има такова желание”, посочи Лавров.

Според него Западът е използвал украинския президент Володимир Зеленски срещу Русия, като го е окуражил да игнорира Минските споразумения. Освен това западните държави не се вълнували от надигащия се украински национализъм и засилващите се атаки по Донецката и Луганската републики.

Лавров отрече Москва да обмисля използването на ядрено оръжие в Украйна - обвинение, отправени преди дни от Зеленски. По този повод Лавров заяви, че Зеленски прави разнопосочни изявления “в зависимост от това какво пие или пуши”.

Военни от Народната милиция на Донецката народна република (ДНР) започнаха щурм на територията на комбината “Азовстал” в Мариупол, където са блокирани последните украински сили, отбраняващи града. Това съобщи днес говорителят на военното ведомство на ДНР Едуар Басурин, цитиран от ТАСС.

“Щурмови групи, подбрани за атаката на дадения обект, пристъпиха към задачата си. За нея ни помага Руската федерация - с авиация и артилерия. В близко време тези псевдозащитници на украинския народ ще се предадат и хората в Мариупол ще могат да си отдъхнат”, посочи Басурин.

По данни на руското отбранително министерство целият Мариупол е изчистен от украинските сили, с изключение на територията на комбината “Азовстал”, където се намират не повече от 2500 бойци, включително от батальона “Азов” и чуждестранни наемници.

Същевременно руското военно ведомство призова “батальоните на националистите и наемниците” в “Азовстал” да сложат оръжие. Министерството им предложи до 12,00 ч. днес да прекратят бойните действия, да сложат оръжие и да се предадат, като гарантира на всеки един запазване на живота и спазване на всички норми на Женевската конвенция за отношение към военнопленниците.

“Не изкушавайте съдбата, вземете единственото правилно решение - това да прекратите военните операции и да сложите оръжие”, призовава комюникето на военното министерство.

До редакционното приключване на броя на в. “Труд” нямаше реакция на ултиматума към украинските сили да се предадат.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви днес, че Русия “методично изпълнява” плана си за освобождаване на Донецката и Луганската народни републики.

Той подчерта, че с оръжейните си доставки за Киев Западът прави всичко възможно да удължи военната операция на Москва.

Първите пратки от новия транш американска военна помощ за Украйна са пристигнали на границите на страната, за да бъдат предадени на украинската армия, съобщи Пентагонът.

Става въпрос за четири самолета с различна бойна техника, като скоро се очаква от САЩ да пристигне и пети самолет.
Новият транш от военната помощ за Украйна на стойност 800 милиона долара бе обявен миналата седмица от президента Джо Байдън. Говорителят на Пентагона Джон Кърби подчерта, че първата доставка е била извършена 48 часа след подписването на президентския указ, разрешаващ изпращането на тези оръжия.

Кърби посочи, че военните, разположени на източния фланг на НАТО след началото на руското нашествие, ще започнат идните дни да обучават украински военни как да използват оръдията М777 - артилерия от най-ново поколение, която САЩ решиха да предоставят за пръв път на украинската армия. Тези учения ще се извършват извън територията на Украйна.
Следващата фаза от войната в Украйна вероятно ще е “война на изтощение” и ще продължи няколко месеца - това гласят данни на британското разузнаване, предаде АП.

Висш служител от британската служба за национална сигурност е предоставил информация на кабинета на Борис Джонсън в момент, когато руските войски активизират усилията си да установят контрол над Донбас.

Превъзходството в броя на руските войски “само по себе си вероятно няма да е решаващо” срещу ожесточената украинска съпротива, смятат британските разузнавателни експерти.