Шефът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс говори за страховете на Америка спрямо Русия. Според него САЩ подозират Руската федерация в намерение да използва ядрено оръжие.

Според него такъв риск е имало през есента на 2022 г., когато е имало внезапен пробив на украинските войски в североизточната част на страната. Това породило сериозни опасения във Вашингтон, че Москва може да обмисли варианта за „ядрена ескалация“.

Бърнс говори за това по време на брифинг, който беше излъчен на живо в YouTube.

„През есента на 2022 г. съществуваше реален риск от потенциално руско използване на тактически ядрени оръжия във връзка с конфликта в Украйна“, каза Бърнс.

Според ръководителя на ЦРУ в тази връзка САЩ са сметнали за необходимо да предприемат дипломатически стъпки, за да избегнат евентуална катастрофа.

В резултат президентът на САЩ Джо Байдън изпрати Бърнс на среща с ръководителя на СВР Сергей Наришкин, за да предупреди за последствията от използването на ядрени оръжия.

„Изяснихме последиците от подобен ход и продължихме да преговаряме директно по този въпрос“, каза Бърнс.

Бившият офицер от американското военно разузнаване Скот Ритър на свой ред отбеляза, че въпросът за използването на ядрени оръжия във военни конфликти е започнал да се повдига все по-често. Все още няма заплаха, но разузнавачът смята, че е малко вероятно светът да успее да избегне използването на ядрени оръжия.

Като цяло, както отбеляза Ритър, светът се е отдалечил от концепцията за ядрено възпиране. Сега се очертава обратната ситуация – когато заплахата е изкуствено раздута. Следователно всяка страна може да нанесе превантивен удар.

„Въз основа на сегашното ниво на напрежение в света, използването на ядрени оръжия е въпрос на време“, подчерта бившият разузнавач.