Руското министерство на отбраната съобщи, че 45 дрона на украинските въоръжени сили са били унищожени през нощта над руска територия.

Според телеграм-канала на ведомството единадесет БПЛА са свалени над Московска област, двадесет и три са унищожени над Брянска област, шест БПЛА са свалени над територията на Белгородска област, три над Калужка област и два над Курския регион.

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи в своя Telegram за атака с дронове в района на Москва.

„Силите за противовъздушна отбрана на Министерството на отбраната в градския район Подолск отразиха атака на дрон, летящ към Москва“, каза той.

В градския район на Подолск силите за противовъздушна отбрана са отбили атака на още два дрона, летящи към Москва. Градът се намира на около 38 км южно от Кремъл.

Още сутринта Собянин съобщи, че руските сили за ПВО са свалили около 10 дрона.

„Това е един от най-големите опити за атака на Москва с дронове за всички времена“, пише той.

"Системите за противовъздушна отбрана на министерството на отбраната продължават да отблъскват атаките на вражеските дронове“, заяви Собянин в Телеграм в 4:43 ч. сутринта.

Той добави, че по предварителна информация няма пострадали или щети вследствие на атаките.

През нощта на 21 август Русия обяви въздушно нападение и над Белгородска и Ростовска област. Пръв за случилото се съобщи губернаторът на Ростовска област Василий Голубев.

„Около един след полунощ сили на противовъздушната отбрана свалиха ракета в западната част на Ростовска област. По предварителни данни няма жертви и разрушения в резултат на падане на осколки“, пише той в Telegram.

Местни канали публикуваха и видеоклипове от мястото на инцидента. Съобщиха за пожар в Новошахтинск.

През последните месеци Украйна често изстрелваше по един или два дрона, насочени срещу Москва, без да причинява съществени щети. Атаката тази вечер обаче изглежда по-мащабна от нападението през май 2023 г., когато най-малко осем дрона бяха унищожени над столицата при нападение, за което президентът Владимир Путин заяви, че е опит на Киев да сплаши и провокира Русия.

Нападението срещу Москва е част от по-широкообхватна атака на Украйна с дронове срещу Русия, като системата за противовъздушна отбрана е унищожила и 18 дрона над граничната Брянска област и отделни дронове и ракети над други региони, съобщиха руски представители.

Не се съобщава за жертви или щети след нападението над граничната Брянска област в югозападната част на Русия, съобщи в Телеграм губернаторът Александър Богомаз.

Руската държавна информационна агенция РИА съобщи също, че два безпилотни самолета са били унищожени над Тулска област, която граничи с Московска област на север.

Освен това Василий Голубев, губернатор на Ростовска област в югозападната част на Русия, заяви, че силите за противовъздушна отбрана са унищожили над региона ракета, изстреляна от Украйна, като няма данни за пострадали. Засега няма коментар от украинска страна.

През последните месеци Киев засили въздушните си нападения над руска територия, като заяви, че целта му е да унищожи инфраструктура, която е ключова за военните усилия на Москва. Украйна също така твърди, че атаките са отговор на продължаващите руски удари по украинска територия.