Русия изтегли до 5000 войници от Украйна в средата на миналата седмица, за да се опита да спре настъплението на украинските сили в района на Курск, съобщи The Wall Street Journal (WSJ) с позоваване на украински и западни официални лица.

Една от бригадите беше изтеглена от района на Донецк, центъра на настъплението на руските въоръжени сили. Други части бяха изтеглени от по-малко важни райони. В бъдеще обаче Русия ще трябва да изтегли повече войски от Украйна, ако иска да си върне собствената територия, посочват събеседниците.

"Подобна цел ще изисква по-голяма сила от тази, с която Киев разполага. Вероятно ще са необходими повече от 20 000 добре обучени войници", казва източникът.

Западните военни изчисляват, че Украйна е изпратила до 6000 войници в Курск, както и до 4000 войници за изпълнение на спомагателни задачи в Сумска област. За да се избегне отслабването на фронтовата линия, значителна част от войските са взети от резерв, сформиран със западна подкрепа за операции през 2024 и 2025 г., според човек, запознат с операцията.

„За да прогони украинците, Русия ще трябва да изпрати още повече войски, заличавайки собствените си градове и села с артилерийски огън, както прави в голяма част от Украйна“, продължи източникът на WSJ.

По време на боевете, според високопоставен служител от Киев, украинските въоръжени сили са пленили 2000 руснаци и са превзели приблизително същата територия, която Руската федерация е завладяла от Украйна в изтощителни настъпателни операции с големи загуби от началото на 2024 г.

„За да извлече всички предимства, Украйна ще се нуждае от ниво на подкрепа, което САЩ и някои от техните съюзници все още не са склонни да предоставят“, заключават авторите на материала.