Русия призовава българските власти да прекратят наказателното преследване срещу представители на национално движение "Русофили", заяви на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ареста в Пловдив на председателя на местния клон на движението Златомир Дьовленски.

По-рано стана ясно, че при операция на Териториална дирекция Национална сигурност - Пловдив съвместно с Окръжна прокуратура - Пловдив на 8 юли са задържани две лица, заподозрени в разпространение на информация, представляваща държавна тайна– престъпление по чл. 357 ал. 1 от НК.

 
Още на следващия ден двамата задържани бяха пуснати под гаранция на стойност 5000 лв. Заподозрените са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив, както и бивш служител на ДАНС.

Обвиняемите прекараха 24 часа в ареста. Срещу тях има и забрана да напускат пределите на страната.

Ако бъдат бъдат признати за виновни, двамата може да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода, съобщи БТА. 

"Недоказани обвинения в шпионаж са били отправяни срещу активисти на национално движение "Русофили" и преди", каза Захарова и добави: "Призоваваме българските власти да останат в рамките на правовия ред и да се откажат от преследване на свои граждани въз основа на скалъпени и несъстоятелни обвинения".

По думите на говорителката, подобни действия на българските власти, обявяващи се за демократично обществено устройство, демонстрират единствено "неуважение към правата и свободите на човека, включително на правото на свобода на словото".