Около 1000 души са блокирани на ГКПП Нарва-1 в Естония. Това стана заради решението на властите на страната да затворят ГКПП на границата с Руската федерация.

Както съобщава ERR, позовавайки се на естонската полицейска и гранична охрана, предната вечер, 20 юни, контролно-пропускателният пункт затвори работата си предсрочно поради „голяма опашка на границата с Руската федерация“.

На свой ред AiF пояснява, че опашките са нараснали с настъпването на лятото и от 1 май 2024 г. ГКПП Нарва-1 е отворен от 7 до 23 часа, въпреки че преди това е работил денонощно. Поради реконструкцията на пункта от руска страна, този пункт може да се минава само пеша. Известно е, че до пет часа вечерта предишния ден около 500 души са стояли на Моста на приятелството.

В резултат на това беше взето решение прелезът да бъде затворен за пешеходци, за да се „запази здравето и да се гарантира безопасността на хората“.

Мнозина не бяха допуснати в Естония и хората прекараха нощта на открито на моста.

Според някои доклади текущото време за преминаване на границата от Естония към Русия и чакане на Моста на приятелството е около пет часа. Пътуващите са принудени да стоят на моста, без да имат възможност да седнат или да отидат до тоалетна.