Шведската поп група ABBA поиска бившият президент на САЩ Доналд Тръмп да спре да пуска техните хитове по време на предизборните си митинги.

„Ние, заедно с членовете на ABBA, установихме, че са били публикувани видеоклипове, в които се използва музика на ABBA по време на събития на Тръмп и поискахме такова използване да бъде веднага свалено и премахнато. Universal Music Publishing AB и Polar Music International AB не са получили заявление, така че нито позволение, нито лиценз са били предоставени на Тръмп“, заяви звукозаписната компания на шведската група.

Хитови песни на АББА като „The Winner Takes It All“ и „Money, Money, Money“ бяха пуснати през юли по време на митинга на Тръмп във Минесота, който е американският щат с най-голям процент на шведски потомци.

Шведските икони не са единствените музиканти, които са недоволни от това, че Тръмп използва музиката им.

Припомняме ви, че Бионсе заплаши бившият американски президент със съд, защото екипът на Тръмп сподели видео, на което се вижда как кандидатът за президент слиза от самолет на фона на песента на звездата „Freedom“, която Камала Харис направи ключова част от кампанията си. По-късно клипът беше изтрит.

Бионсе ще съди Тръмп. Защо?

Освен Бионсе, Фу Файтърс, Селин Дион, Бионсе, Джони Мар от The Smiths, наследниците на покойната певица Шиниъд О’Конър и семейството на покойния соул певец Айзък Хейс вече поискаха от Тръмп да спре да пуска техните песни. Семейството на Хейс дори подаде съдебен иск срещу Тръмп, пише NOVA.

През август Селин Дион осъди използването на песента от „Титаник“ „My Heart Will Go On“ по време на един от митингите на републиканския кандидат. Подигравайки се на избора, тя добави: „Наистина, тази песен?“.