Американският бизнесмен Майк Джефрис е арестуван по обвинения в сексуален трафик, каза говорител на федералната прокуратура. "80-годишният Джефрис е използвал своята „сила, богатство и влияние, за да трафикира мъже за собственото си сексуално удоволствие и това на неговият романтичен партньор Матю Смит", се казва в пресконференция на прокуратурата.

Майк Джефрис е бивш изпълнителен директор на модната американска компания Abercrombie & Fitch.

Освен Джефрис, арестувани са и неговият партньор, както и още един мъж на име Джеймс Джейкъбсън.

В обвинителния акт се твърди, че между декември 2008 г. и март 2015 г. Джефрис, Смит и Джейкъбсън са участвали в схема за сексуален трафик, в която са набирали мъже, участващи в „сексуални събития“, при които на предполагаемите жертви са давани мускулни релаксанти, известни като „попърс“, алкохол, лубрикант, виагра и презервативи за извършване на сексуални актове. Твърди се, че те са били привлечени в актовете с възможности за моделиране и кариера в модната компания.

„Посланието от днешното съдебно преследване е ясно, сексуално експлоатирането на уязвими човешки същества е престъпление, когато се правят такива, като се отхвърлят мечти за бъдеще в модата или моделирането, или друг бизнес не е по-различен“, каза американският прокурор Пийс на пресконференцията, обявявайки, обвинителен акт.

Джефрис и Смит са разчитали на огромните си финансови ресурси, според обвинението, използвайки Джейкъбсън и мрежа от служители, изпълнители и професионалисти по сигурността, за да управляват бизнес, който е „посветен на изпълнението на техните сексуални желания и гарантиране, че техният международен сексуален трафик и бизнесът с проституцията се пази в тайна.

Джефрис и Смит са платили на десетки мъже да пътуват в Съединените щати и в чужбина до различни места, включително Хамптънс, Ню Йорк и хотели в Англия, Франция, Италия, Мароко и Сен Бартелеми с цел извършване на сексуални актове с Джефрис, Смит и други, според обвинителния акт. Твърди се, че на някои от мъжете им е плащано да присъстват на множество сексуални събития.

Предполагаемата роля на Джейкъбсън е била да пътува по света, за да набира и интервюира мъже за „сексуалните събития“ и да провежда изпробвания на потенциални кандидати. Според обвинителния акт Джейкъбсън обикновено изисквал кандидатите първо да извършват сексуални действия с него.

Джефрис и Смит наели отделен домакински персонал, за да наблюдава тези партита и наредил на мъжете да носят костюми, да използват секс играчки или да се подготвят за определени сексуални актове, твърдят прокурорите. Персоналът също ще действа като охрана и ще контролира кой влиза и излиза от „секс събитията“, се казва в обвинителния акт, и няма да ги пуска да напуснат, докато Джефрис и Смит не решат, че събитията са приключили.

В повече от един случай в обвинителния акт се казва, че Джефрис и Смит са насочвали други да инжектират или лично са инжектирали наркотици на мъже с цел да ги накарат да участват в сексуални действия, „за които иначе са физически неспособни или не желаят“.

Тези инжекции често причиняват на мъжете болезнени физически реакции, които продължават няколко часа, според прокурорите.

 

Един от стотиците магазини на Abercrombie & Fitch в САЩ

Преди да се оттегли като главен изпълнителен директор на Abercrombie & Fitch през декември 2014 г., Джефрис упралвява компанията от 1992 г. Като главен изпълнителен директор в продължение на повече от две десетилетия, Джефрис трансформира Abercrombie & Fitch в глобална марка за тийнейджърска и младежка мода, често с провокативен маркетинг.