Едно от значимите събития за Съединените щати миналата седмица беше провалът на Джо Байдън в дебата с Доналд Тръмп. Мнозина отново видяха несъстоятелността на сегашния лидер на САЩ и обществеността започна да говори за смяна на кандидата.

Така Bloomberg подчерта, че донорите от Демократическата партия са уверени в необходимостта Байдън да бъде заменен с друг кандидат като единствената надежда за победа на партията на тези избори.

Американският лидер Джо Байдън, както пише порталът Axios, позовавайки се на източници, може, ако е необходимо, да спре да участва в президентските избори, като оттегли кандидатурата си.

Това обаче изисква такова решение да бъде взето от семейството и най-близките му поддръжници.

„Единственият сценарий <…> е, ако малка група негови поддръжници през целия живот <…> изведнъж решат, че е дошъл моментът той да обяви пенсионирането си“, се казва в публикацията.

Сред такива поддръжници авторите на статията посочват съпругата на Байдън Джил Байдън, по-малката му сестра Валери Байдън, както и приятеля и съветник Тед Кауфман. Именно този кръг от сътрудници се формира в продължение на десетилетия на сътрудничество и сега има пряко влияние върху решенията на Джо Байдън.

В същото време наблюдатели отбелязаха, че ако Байдън доброволно се оттегли от президентската надпревара, това би било „шокиращо“ събитие. 

Bloomberg на свой ред отбеляза, че „малцина, ако има такива, биха могли да убедят Байдън да откаже участие“, а най-важният човек в неговия кръг е първата дама. Въпреки това Джил Байдън, след дебата, само похвали Байдън, като каза, че той „свърши отлична работа“ и „знае всички факти“.

Трябва да се отбележи, че самият Байдън, след като беше критикуван за провала си в дебата, се извини за възрастта си, но увери, че „с цялото си сърце и душа“ вярва в способностите си да продължи да работи като президент.

„Ню Йорк Таймс“ също призова за заместващ кандидат, тъй като днес Тръмп представлява заплаха за демокрацията, а Байдън не му е сериозен конкурент.

Експертът от Бруклинския институт Илейн Камарк назова три вероятни сценария за излизането на Байдън от президентската надпревара: той сам ще го обяви, може да бъде предизвикан от други кандидати на Демократическата партия и ще напусне след конгреса на партията в Чикаго през август.

Припомняме, че изборите в Съединените щати ще се проведат на 5 ноември 2024 г.