Американският президент Джо Байдън поздрави японската организация Nihon Hidankyo за получаването на Нобеловата награда за мир.

Междувременно той изрази готовност за преговори с Руската федерация, Китай и Северна Корея за ядрени оръжия без предварителни условия.

„Съединените щати са готови да преговарят с Русия, Китай и Северна Корея без предварителни условия за намаляване на ядрената заплаха. Не е изгодно нито за нашите страни, нито за целия свят да забавяме напредъка в намаляването на ядрените арсенали. Намаляването на ядрената заплаха е важно не въпреки опасностите на днешния свят, а заради тях", каза Байдън.

Той отбеляза, че ядрените рискове подкопават колективно установените по-рано норми и споразумения. Тези рискове противоречат и на жизненоважната работа на днешните Нобелови лауреати.

Джо Байдън подчерта, че Нихон Хиданкио служи като човешко свидетелство за катастрофалната загуба на живот.

Припомняме, че на 11 октомври Нобеловата награда за мир за 2024 г. беше присъдена на Нихон Хиданкио „за усилията им за постигане на свят без ядрени оръжия и за демонстрирането чрез свидетелски показания, че ядрените оръжия никога не трябва да бъдат използвани отново“.

Както отбелязва Нобеловият комитет, организацията помага да се разбере непостижимата болка и страдание, причинени от ядрените оръжия.