Президентът на САЩ Джо Байдън се обръща към нацията от Овалния кабинет на Белия дом. В обръщението той каза, че предава щафетата на следващото поколение. Той посочи аргументите си за оттеглянето, като каза, че „защитата на демокрацията е по-важна от която и да е титла“ в първото си публично обръщение след съобщението, че се оттегля от надпреварата за президентския пост.

Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Той не назова Тръмп поименно, но определи републиканския кандидат като екзистенциална заплаха за демокрацията. „Нищо не може да попречи на спасяването на нашата демокрация“, каза той. „И това включва личните амбиции".

"Реших, че най-добрият начин да продължим напред е да предам щафетата на следващото поколение, защото това е най-добрият начин да обединим страната", каза още Байдън.

Байдън каза, че е благодарен, че е бил президент, като обясни, че в никоя друга страна дете със заекване не би могло да заеме президентския пост. Държавният глава се обърна към американците с молба „да запазят вярата“, защото „идеята за Америка е в техните ръце“. Привърженици на президента Байдън се събраха пред Белия дом в знак на подкрепа, докато президентът обясняваше оттеглянето си. Някои от тях държаха плакати с надпис: „Обичаме Джо“ под звуците на духов оркестър.