New York Times, позовавайки се на източник, пожелал анонимност, съобщи, че действащият президент Джо Байдън е признал за първи път, че може да не успее да спаси кандидатурата си, освен ако не убеди обществеността през следващите дни, че е готов да изслужи още един мандат след неуспешния дебат с Доналд Тръмп. Белият дом категорично отрече тази информация. Андрю Бейтс, старши заместник прессекретар на Белия дом и заместник помощник на президента, каза това в своя X/Twitter.

"Това твърдение е напълно невярно. Ако New York Times ни бяха дали повече от 7 минути за коментар, щяхме да им го кажем", написа Бейтс, публикувайки екранна снимка на историята на New York Times.

Напомняме, че The New York Times, позовавайки се на неназован източник, съобщи, че Байдън е готов да се оттегли от президентската надпревара и е споделил тези мисли с ключов съюзник, чието име не се споменава.

Президентът Байдън, подчерта съюзникът, все още е дълбоко в битката за преизбиране, но знае, че му предстоят още две важни изяви: планирано интервю с Джордж Стефанопулос от ABC News в петък и предизборни пътувания до Пенсилвания и Уисконсин.

„Той знае, че ако има още две събития като последния дебат преди края на уикенда, ще бъдем на друго място“, каза съюзник на Байдън, имайки предвид широко критикуваното представяне на президента в дебата с Доналд Тръмп.

Джо Байдън, Доналд Тръмп, дебатЦял екран
Дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън Снимка: Getty Images

Този разговор, отбелязва вестникът, е първото доказателство, че президентът сериозно обмисля дали може да се възстанови от провала на дебата със съперника си.

Един от висшите съветници на Байдън, който също говори при условие за анонимност, каза, че президентът е „добре наясно с политическото предизвикателство, пред което е изправен“.

Няколко съюзници на Байдън, които разговаряха със семейството и съветниците му след дебата в четвъртък, подчертаха, че президентът все още се бори за политическия си живот и до голяма степен вижда този момент като шанс да се върне от небитието, както е правил много пъти през половинвековна та си кариера.

Но те казват, че той също така е наясно, че ще бъде трудно да убеди избирателите, донорите и политическата класа, че представянето му в дебата с Тръмп е аномалия.

Камала Харис, вицепрезидент ХарисЦял екран
Камала Харис е посочена като най-вероятния заместник на Байдън Снимка: Getty Images

Ако обаче Джо Байдън откаже да участва в изборите и се оттегли от предизборната надпревара, той най-вероятно ще бъде заменен от вицепрезидента Камала Харис. Именно нейната кандидатура се нарича най-вероятната.