Откакто хората са изобретили пластмасата, не са изминали много години според историческите стандарти - само около 150 години - но реалността е, че пластмасовите отпадъци буквално са наводнили света през това време. По-рано учените вече са откривали пластмасови частици в най-дълбоката точка на океана, в подземните води, във въздуха и дори в телата на хора и животни.

В резултат на това усилията на учените по целия свят днес са насочени към изчистване на света от пластмасови отпадъци и намаляване на употребата на пластмаса за еднократна употреба. В опит да решат колосалния проблем с отпадъците на Националния парк Гранд Каньон, експертите разработиха план, който ще направи мястото на South Rim първото в национален парк в САЩ, което използва почти изцяло съдове за многократна употреба, пише IFLScience.

Статистиката показва, че националните паркове се посещават от невероятен брой хора, оставяйки около 70 милиона тона отпадъци. Освен това 81% от тези отпадъци са пластмаса. Експертите отбелязват, че огромно количество отпадъци наистина се донасят и оставят от туристи, но част от отпадъците се произвеждат и от местни търговци на храни.

За да се справи със замърсяването с отпадъци, паркът публикува търг с искане за иновативен начин за намаляване, повторна употреба и рециклиране на употребата на пластмаса. В резултат на това победителите в търга ще получават 400 000 долара годишно за изпълнение на проекта.

Спечелената субсидия беше сътрудничество между агенцията за повторно използване Upstream Solutions и двама доставчици на паркове, Delaware North и Xanterra Travel Collection. Заедно те разработиха план, който ще гарантира, че паркът ще използва издръжливи прибори за многократна употреба, ще ги почиства и използва повторно. Отбелязваме, че проектът вероятно ще бъде най-големият в областта на повторната употреба в такава голяма област.

В допълнение, изследователите са съставили няколко правила като част от инициативата Don't Feed Fill, които ще помогнат за намаляване на отпадъците, а именно:

планиране и подготовка - разбиране кои елементи могат да бъдат използвани повторно;
онлайн карти и купони вместо хартиени карти и билети;
използване на собствена чаша за кафе;
използване на собствена бутилка вода;
използване на торбички за многократна употреба.