Бившият вицепрезидент на САЩ и пожизнен републиканец Дик Чейни потвърди, че ще гласува за Камала Харис от демократите на президентските избори през ноември.

Чейни, смятан за влиятелна фигура по време на президентството на Джордж Буш, излезе с изявление, в което се казва, че "никога не е имало човек, който да е по-голяма заплаха за нашата република от Доналд Тръмп", настоящия кандидат на републиканците.

Дъщеря му, бившият републикански депутат Лиз Чейни, каза в Тексас по-рано, че баща й планира да подкрепи кандидата на демократите.

„Той [Тръмп] се опита да открадне последните избори, използвайки лъжи и насилие, за да се задържи на власт, след като избирателите го бяха отхвърлили“, каза Чейни. „Никога повече не може да му се довери властта“.

„Като граждани всеки от нас има задължение да постави страната над партизанството, за да защити нашата конституция“, добави той. „Ето защо ще дам своя глас за вицепрезидента Камала Харис.“

Забележките на Чейни бяха приветствани от лагера на Харис.

„Вицепрезидентът се гордее с подкрепата на вицепрезидента Чейни и дълбоко уважава неговата смелост да постави страната над партията“, каза председателят на кампанията Джен О'Мали Дилън. 

Чейни се присъединява към нарастващ списък от републиканци, които изразиха загриженост относно кандидатурата на Доналд Тръмп. Дъщеря му Лиз Чейни вече подкрепи вицепрезидента Харис.