Микрочиповете за руските ракети се произвеждат в САЩ, а американски компании чрез посредници все още доставят на Русия електронни компоненти за ракети. В същото време американските власти не реагират на нарушения на експортния контрол.

Това твърди в свой материал Bloomberg. Изданието припомня, че през февруари 2022 г. министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо обеща да „използваме всеки инструмент, с който разполагаме, за да ограничим продукти, софтуер и технологии, които поддържат военния капацитет на Русия“. В същото време страната въведе ограничения, които направиха незаконни доставките на западно проектирани полупроводници на Русия за военна употреба, „дори ако са произведени в Китай“.

В руските ракети обаче редовно се намират компоненти, произведени от редица западни компании. Например, според изданието, някои от откритите чипове са произведени от Silicon Laboratories Inc. Изработени са януари и март 2022 г. Отнема месеци, докато частите пристигнат в Русия, така че е вероятно Руската федерация да ги е внесла след въвеждането на западния експортен контрол.

Analog Devices Inc. са произвели една четвърт от откритите чужди компоненти в руските ракети. Само миналата година Русия е внесла аналогови компоненти на стойност 326 милиона долара, според Киевското училище по икономика. Това е малка, но значителна част от приходите на Analog за 2023 г. от 12,3 милиарда долара. Като цяло компанията е рекордьор по доставки на части за руски ракети.

Компонентите не се продават директно в Русия. Това става основно чрез компании в Китай и Хонконг. Американските компании за чипове използват оторизирани дистрибутори, които от своя страна продават на доставчици на електроника по целия свят.

Съединените щати се опитаха да спрат потока на ракетни компоненти към Русия. По-специално, в края на август Министерството на финансите на страната обяви санкции срещу 400 субекта за подкрепа на войната на Русия срещу Украйна, включително повече от 12 хонконгски компании.

Американските власти обаче не са обвинили Analog или други американски производители в нарушаване на експортния контрол, пише медията. На свой ред компанията казва, че напълно се придържа към законите за износ, не одобрява използването на своите продукти от руската армия и предприема стъпки за подобряване на съответствието.

Началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов отбеляза, че не усеща промени по въпроса за доставките на чужди части за Русия.

„Ако отворите някоя от тези ракети или дронове, ще видите сами, че са пълни със западни компоненти“, каза той.

Единственият начин да се блокират атакуващите способности на Кремъл е да се спре потокът от полупроводници към Русия, но това няма да се случи, каза той.

„Всички гледат встрани от това, което се случва“, добави началникът на Главното разузнавателно управление.