Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп нарече украинския президент Владимир Зеленски „най-големият продажник в историята“, който се връща в Украйна с пари след всяко пътуване до Америка. Тръмп каза това по време на митинг в Пенсилвания.

„Виждам Зеленски тук. Мисля, че Зеленски е най-големият търговец в историята – всеки път, когато дойде в страната, той си тръгва с 60 милиарда долара“, каза Тръмп, пише Bloomberg.

Той също така каза, че ще възприеме „различен“ подход към политиката в Украйна и изрази объркване от исканията на украинския президент Володимир Зеленски за помощ за сигурността.

Тръмп добави, че вярва, че украинският лидер "наистина е искал неговият опонент от Демократическата партия Камала Харис да спечели изборите" и каза, че ако спечели изборите, ще се опита да накара Украйна и Русия да седнат на масата за преговори.

„Ако спечеля тези избори, първото нещо, което ще направя, е да се обадя на Зеленски, да се обадя на президента Путин и да кажа: „Трябва да сключите сделка, това е лудост“, каза Тръмп.

Журналистите подчертаха, че изявленията на Тръмп се появиха в навечерието на срещите на Зеленски с Харис и президента на САЩ Джо Байдън, по време на които се очаква украинският лидер да представи своя „план за победа“, насочен към прекратяване на войната.

Нека отбележим, че Зеленски също иска да обсъди „плана за победа“ със самия Тръмп.

Да припомним, че на 23 септември в интервю за The New Yorker Владимир Зеленски каза, че не е сигурен, че Доналд Тръмп знае как да спечели войната. В същия ден Зеленски каза, че следващите няколко месеца ще бъдат ключови във войната с Русия.