Доналд Тръмп слезе от самолета си в Ню Джърси, за да направи първата си публична поява само часове след като оцеля при опит за убийство на митинг в Пенсилвания. Той беше ранен в ухото.

Видеото е публикувано от комуникационния екип на основния претендент на републиканците за нов мандат в Белия дом,

"Силен и издръжлив. Той никога няма да спре да се бори за Америка", е коментарът към кадрите в социалните мрежи.

Доналд Тръмп планира да прекара нощта в частния си голф клуб в близкия Бедминстър, Ню Джърси.

Тръмп беше прострелян в ухото на 13 юли след голям пропуск в сигурността. Нападението вероятно ще преобрази тазгодишната президентска надпревара и ще подхрани дългогодишните страхове, че кампанията може да се превърне в политическо насилие, коментират американските медии.

 
ФБР идентифицира стрелеца като 20-годишния Томас Матю Крукс от Бетел Парк, Пенсилвания. Атаката е определена като опит за убийство. 

На кадри от събитието се чуват изстрелите и се вижда последвалата паника сред хората.

Освен нападателя, който е застрелян на място, един човек е убит, други двама са тежко ранени.

Томас Матю Крукс е регистриран като републикански гласоподавател в Пенсилвания, но федералните отчети за финансиране на кампанията показват също, че той е дал 15 долара на комитет за прогресивни политически действия на 20 януари 2021 г. - деня, в който президентът Джо Байдън положи клетвата си като президент.

Преди атаката Томас Матю Крукс се е криел на покрива на сграда, на сто метра от сцената, където Доналд Тръмп водеше предизборния си митинг. Стреляно е с полуавтоматична пушка тип AR-15.
Не са ясни мотивите на атентатора.

Няколко изстрела се чуват, докато Доналд Тръмп говори от трибуната. Куршумът минава на милиметри от главата му, оцелен е в ухото. Докато е извеждан от сцената от агенти на тайните служби, вдига юмрук, за да покаже, че е добре. По-късно през социални мрежи написа, че е бил ранен в горната част на ухото.

"Разбрах веднага, че нещо не е наред от това, че чух свистящ звук, изстрели и веднага усетих куршум да разкъсва кожата ми", заявява Доналд Тръмп.

Президентът Джо Байдън е разговарял с по телефона с претендента на републиканците за нов мандат в Белия дом.

А по-рано Байдън посочи, че е благодарен, че Тръмп е в безопасност и е добре, пише bTV.

Опитът за убийство на Тръмп се случва броени часове преди на началото на конвенцията на републиканците в Милуоки, Уисконсин, на която милиардерът трябва да бъде официално избран за президентската номинация на партията за предстоящите избори. 


Снимка: Ройтерс

Раниха Тръмп по време на митинг, един загина СНИМКИ

Опитът за убийство на Тръмп отваря отново мрачна глава в историята на САЩ

Борисов осъди покушението срещу Доналд Тръмп