Американските здравни власти съобщиха за четвърти случай на птичи грип в страната, свързан с настоящото огнище на вируса при млекодайни крави, съобщава АФП.

Както и при предишните случаи, човекът е работил във ферма и е бил изложен на контакт със заразени крави, се казва в изявлението на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Рискът за населението обаче все пак остава нисък на този етап, твърдят здравните власти в страната.

Заразяването е станало в Колорадо. Засегнатото лице е имало само симптоми по очите, дадено му е антивирусно лекарство и оттогава се е възстановило, се казва още в съобщението на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

На 1 април беше обявено първото заразяване в САЩ в южния щат Тексас, припомня БГНЕС. Впоследствие бяха регистрирани още два случая в Мичиган.

Многобройни стада крави са заразени в няколко американски щата, като епидемията е открита за първи път през март.

Експертите са обезпокоени от нарастващия брой бозайници, заразени с болестта, въпреки че случаите при хора остават редки.

Специалистите се опасяват, че високата циркулация може да улесни мутацията на вируса, която да му позволи да се предава от един човек на друг.

Неотдавнашни тестове потвърдиха, че мишките се разболяват от контакт със сурово мляко, заразено с птичи грип, но пастьоризацията унищожава вируса.

Заболяването е установено и при алпаки, отглеждани във ферма в Айдахо.

Още един вид животно се зарази с птичи грип