Британски наемник прекара девет часа в Украйна и си тръгна. Самият той разказа за това пред списание "1843" .

„Не ми е интересно да ставам герой или да умра“, каза той, като отбеляза, че не възнамерява да участва в действията на фронтовата линия, но се надява да обучи украинците в умения за оказване на първа помощ.

Той призна, че възможността да се присъедини към украинските сили се е оказала измама. Според мъжа Киев му продал „мечта за помощ“ и в резултат на това той едва не бил изпратен в „най-ужасните военни зони“. Според събеседника на списанието той успял да убеди още двадесетина доброволци да откажат договора.

Самият договор, както казаха още няколко наемници, се оказал неизгоден. Според тях условията не са били съобщени преди пристигането им в Украйна. На място се оказало, че споразумението трябва да бъде сключено за неопределен срок. Тази информация беше потвърдена пред списанието от източник в украинското министерство на отбраната.

За много чужденци, както отбеляза мъжът, било изненада, че ще трябва да се изправят срещу „истинска страна с истинска армия, оръжие и отлични тактически възможности“. По каква причина това е изненада за тях, той не уточни.

По време на разговора мъжът даде характеристики на други наемници. Например той каза, че един от тях открито е признал, че подкрепя неонацистките възгледи. Също така събеседникът на списанието каза, че някои от „новобранците“ изобщо нямат военен опит. Кореспондентът, който разговаря с наемниците, нарече някои от тях „хипстъри“ и „фанатици“.

Това не е първият инцидент с чуждестранни доброволци, за който става известно. По-рано медиите съобщиха за мъже от Съединените щати и Великобритания , които "украински агенти" объркали с "руски диверсанти" и по-късно били бити по време на разпит.

В същото време украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза, че в страната идват "опитни ветерани". По думите му броят на заявленията от чужденци се приближил до 20 000.