Сред петимата души, обвинени в смъртта на актьора Матю Пери, двама са лекари: според федералните служители единият се е съгласил да продаде кетамин от бившата си клиника, а другият е разпространил лекарството на Пери и е научил неговия му личен асистент как да му гп инжектира.

Пери е инжектиран многократно в деня на смъртта си, каза американската прокуратура за Централния окръг на Калифорния, а аутопсията показа, че количеството кетамин в системата му е достигнало нивото, използвано за обща анестезия.

Случаят насочи вниманието към свободните практики за предписване на кетамин, халюциноген, който е одобрен от десетилетия като анестезия. Той има дълга история като парти наркотик и през последните години е изследван като възможно лечение на депресия, посттравматично стресово разстройство и хронична болка. Тъй като вече е на пазара, пациентите, които търсят облекчение, имат достъп до негови версии, понякога чрез клиники, работещи само в брой, без надзор.

Кетаминът е класифициран като лекарство от клас 3 от Администрацията за борба с наркотиците на САЩ, което означава, че има нисък до умерен потенциал за физическа или психологическа зависимост. Графикът на лекарство поставя ограничения върху това колко често пациентът може да попълва рецептата си и изисква предписващите да бъдат регистрирани в Администрацията за борба с наркотицитеи и да се придържат към определени изисквания за отпускане и съхранение.

„Не можете да раздавате рецепти за кетамин като бонбони“, каза д-р Джерард Санакора, директор на програмата за изследване на депресията на Йейл.

Все пак хората намират начини да злоупотребяват с лекарството - особено смесени лекарства, които се смесват по поръчка от отделни аптеки, и генерични форми - и да го отклоняват от медицинските среди.

Когато Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ одобри лекарство, това позволи на лекарите свобода да го предписват за употреба извън това, за което е изследвано. Обикновено такива употреби на лекарства, отпускани с рецепта „не по предназначение“, представляват малка част от рецептите, написани за това лекарство.

В случая с кетамина, употребата му не по предназначение се разрасна, водена от нарастващата репутация на кетамина като бързо решение за всякакви нещастия.

Д-р Санакора казва, че смята, че е необходимо повече регулиране на медицинския кетамин, но има компромиси, които трябва да се вземат предвид.

„Има това трудно нещо за това колко ограничения му поставяте, защото не искате да затруднявате хората да го използват като анестезия, но ясно е, че имаме нужда от регистър или нещо, което да знаем кога хората използват извън тази ситуация“, каза той.

„Просто не знаем колко хора приемат това лекарство. Не знаем в какви дози се използва. Не знаем какви са нежеланите събития."

Кетаминът набира популярност, но не без проблеми: Въпреки че само 2% от възрастните са го използвали през 2023 г., предписванията на кетамин в САЩ са нараснали с над 500% между 2017 и 2022 г., основно за лечение на болка. Съществуват и нови хапчета, които могат да преместят лечението от клиники в домовете на пациентите.

Пазарът на кетамин е на стойност 3,4 милиарда долара и продължава да расте. Проблеми възникват с неконтролираното предписване и употреба на кетамин, особено у дома, където липсва медицински надзор. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ предупреждава за опасности като психиатрични събития и респираторна депресия, подчертавайки нуждата от повече регулация на употребата на кетамин, пише CNN.