Флорида се бори с „инвазивен“ рояк зелени игуани, които са нападнали щата с хиляди, причинявайки големи главоболия на местните жители. Тези хладнокръвни същества, неуморно търсещи по-благоприятно време, увеличиха броя си в някои американски щати. Те престанаха да бъдат очарователни и се превърнаха в истински вредители. Нахлуващите влечуги сеят хаос в окръг Палм Бийч, увреждат инфраструктурата и спират захранването.

Игуаните също са известни с това, че копаят близо до водни тела, което води до проблеми с ерозията. Уест Палм Бийч също пресмята разходите, след като влечуги причиниха 16 прекъсвания на електрозахранването, прегризаха кабели и потопиха домовете в мрак, съобщи Daily Star.

Говорейки пред ClickOrlando, експертът по биология Матю Аткинсън отбеляза: „Честно казано, тъй като популацията им в Южна Флорида се увеличава, те искат да намерят местообитания и ресурси, които могат да използват, за да процъфтяват. И тъй като там долу те са повече, трябва да отидат някъде другаде. Така че те просто се придвижват нагоре.

Освен това експертите по дивата природа предупреждават, че игуаните могат да разпространяват патогени на салмонела. В редки случаи хората са били сериозно ранени от игуани, паднали на главите им от дървета. Техните мощни челюсти могат да отхапят пръста на човек. Мъжките игуани могат да достигнат повече от 1,5 метра дължина и да тежат 10 килограма, така че има риск от сериозно нараняване, ако една от тях падне върху нищо неподозиращ минувач, такива случаи са регистрирани през нощта, когато влечугите „замръзват“, за да запазят топлината в телата им.

Тъй като популацията на игуаните във Флорида продължава да нараства, жителите се съветват да гледат нагоре през студеното време. Хората също бяха предупредени да оставят животните където са.

В интервю Лиза Томпсън от Комисията за опазване на рибата и дивата природа във Флорида каза: „FWC напомня на обществеността, че ако срещнат замразена игуана, не трябва да я носят в домовете си. Игуаните са диви животни и след като дойдат на себе си и се затоплят, могат да започнат да се отбраняват.