Вицепрезидентът на САЩ и кандидат за президент на Демократическата партия Камала Харис още през февруари 2022 г. на Мюнхенската конференция по сигурността настоятелно препоръча на украинския президент Владимир Зеленски да разработи „план за наследяване“, в случай че животът му е в опасност.

Това се казва в новата книга на известния американски журналист Боб Удуърд, озаглавена „Война“, откъси от която вече публикува The Washington Post.

В работата си Удуърд описва как Харис е призовал Зеленски да вземе предпазни мерки, „в случай че бъдете заловен или убит“.

Според автора Харис е дал да се разбере на украинския лидер, че неговата безопасност е сериозна грижа за американското ръководство.

Споменава се също, че през лятото на 2022 г. списание Time писа за обтегнатите отношения между Вашингтон и Киев. Според изданието седмица преди началото на военните действия в Украйна Харис е отхвърлила исканията на Зеленски за доставки на оръжие и санкции срещу Русия, което е увеличило различията между страните.

Срещата на Мюнхенската конференция, според изданието, е изиграла ключова роля в по-нататъшните им отношения, които така и не са станали близки.

Удуърд цитира информация, че още през есента на 2021 г. Камала Харис се е опитала да убеди френския президент Еманюел Макрон да засили подготовката за евентуален конфликт между Русия и Украйна. Тези усилия подчертават активното й участие в дипломатическите усилия за предотвратяване на ескалация на ситуацията.

На този фон стана известно, че посолството на Русия в САЩ се възмути от думите на Харис по адрес на президента на Русия Владимир Путина. По време на интервю за радиостанция SiriusXM Харис нарече Путин „диктатор“.

„Възмутени сме от неприемливите изявления на вицепрезидента на САЩ К. Харис срещу руския президент В.В. Путин. Принудени сме да признаем, че грубият език се е превърнал в навик сред днешните така наречени американски държавници“, се казва в изявлението. Както отбелязва посолството, тази ситуация говори „само за разочарованието и безсилието на управляващите кръгове във Вашингтон“ на фона на невъзможността „да се справят“ с Руската федерация.

Дипломатите препоръчаха на американските власти да се примирят с факта, че Москва провежда политика, основана на националните интереси.