Ненапразно около горещите извори в Йелоустоун има предупреждения и колкото и да се изкушавате например да се опитате да сготвите пиле в някой от тях, силно ви препоръчваме да не го правите.

През 2016 г. един човек пренебрегва съветите и трагично демонстрира защо точно определени зони на националния парк са отцепени от обществеността.

„Има затворена зона, за да се попречи на хората да правят това заради собствената им безопасност, а също така и за да се защитят ресурсите, защото те са много крехки“, обяснява заместник-главният рейнджър Лорант Верес пред KULR-8 след доклад за инцидента със смъртта на мъжа. „Но най-важното е за безопасността на хората, защото това е много безпощадна среда“.

23-годишният Колин Натаниъл Скот от Портланд, щата Орегон, и сестра му излезли от главната пешеходна алея в близост до гейзера Pork Chop и се изкачили на близкия хълм, търсейки неразумно място за къпане.

„Те специално се движеха в този район за място, където евентуално биха могли да влязат и да се накиснат. Мисля, че го наричат Hot Potting“, каза Верес.

Скот намерил един басейн и посегнал да провери температурата, когато за съжаление се подхлъзнал и паднал в горещия и киселинен басейн. Тялото му (както и портфейлът и джапанките) е намерено да плува в басейна по-късно същия ден от служителите на парка, въпреки че тогава те не са успели да го приберат поради това, че е било недостъпно, и развилата се гръмотевична буря, която им е попречила да продължат работата. На следващия ден, когато се върнали, от мъжа не било останало нищо.

Съобщава се, че сестрата на Скот е направила видеозапис на инцидента, въпреки че парковите власти не издават дори описанието му, вероятно от уважение към починалия и семейството му.

Макар че горещите извори, както подсказва името им, са много горещи и достигат до около 92°C на повърхността, което е температурата на кипене на водата на средната надморска височина на Йелоустоун, под повърхността те са още по-горещи.

„В някои от термалните зони на Йелоустоун топлинният поток е над 100 вата на квадратен метър, което е около 50 пъти повече от средната стойност за Йелоустоун и ~2000 пъти повече от средната стойност за северноамериканския терен“, обяснява Геологическата служба на САЩ.

„Този огромен топлинен поток се получава от разтопената скала или магма в кората под калдерата, която в крайна сметка се генерира от Йелоустоунската гореща точка - аномално гореща област от земната мантия на стотици километри под повърхността. “
Освен това те могат да бъдат и силно киселинни. В комбинация с това горещият извор се е справил с тялото на Скот.

„За много кратко време“, добавя Верес, “се получи значително количество разтваряне.“

Накратко, ако се натъкнете на предупредителен знак в Йелоустоун или в друг национален парк, най-добре е да се вслушате в съвета му.