Камала Харис казва, че е „чест“ да получи одобрението на Джо Байдън предаде "Скай Нюз".

Харис благодари на Байдън за неговото „изключително лидерство“ и за извършването на „безкористен и патриотичен акт“, като се оттегли.

„За мен е чест да имам одобрението на президента и моето намерение е да заслужа и да спечеля тази номинация“, казва още Харис. И обяви, че ще направя всичко по силите си, за да обедини Демократическата партия и американската нация, за да победи Доналд Тръмп "и неговата екстремна програма „Проект 2025“.

Камала Харис ще се изправи срещу Тръмп в битката за президент

„Имаме 107 дни до деня на изборите. Заедно ще се борим. И заедно ще победим”, добавя Камала Харис.

Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Коя е Камала Харис?

59-годишнaта Камала Харис е родена и израснала в Оукланд, Калифорния в семейството на баща ямаец и майка индийка.

Родителите ѝ, и двамата имигранти, са били високо уважавани в своите области - майка ѝ като учен в областта на рака на гърдата, а баща ѝ като професор по икономика.

Те се развеждат, когато тя е на седем години, и тя е отгледана заедно със сестра си Мая от майка си в Бъркли.

Харис разказва, че двамата са я водили на шествия за граждански права, докато е била „в количка“, което е засилило интереса ѝ към правото.

Тя завършва университета „Хауърд“ и юридическия колеж „Хейстингс“ към Калифорнийския университет.

Започва дългата си юридическа кариера като заместник-окръжен прокурор между 1990 г. и 1998 г., като се специализира в преследването на случаи на сексуално насилие над деца, но работи и по дела за убийства и грабежи.

През 1998 г. Камала Харис е назначена за управляващ прокурор на наказателен отдел в Окръжната прокуратура на Сан Франциско, след което оглавява отдела за семейства и деца на градския прокурор на Сан Франциско.

През 2004 г. тя става първата жена окръжен прокурор на Сан Франциско. През първите три години от нейното управление процентът на осъдителните присъди в града скача от 52% на 67%.

Служи шест години, преди да бъде избрана за главен прокурор на Калифорния, където ръководи най-големия щатски отдел на правосъдието в страната.

През 2016 г. тя печели надпреварата за Сената на САЩ в Калифорния, побеждавайки колежката си демократка Лорета Санчес, която има 20-годишен опит в Конгреса.

Тя си изгражда репутация като прокурор и привлича вниманието на цялата страна по време на съдебните си разпити на служители от администрацията на Тръмп, включително на Джеф Сешънс, а след това и на кандидата за Върховния съд Брет Кавано.

Харис се превръща в известен политик, когато през януари 2019 г. стартира кампания за президентската номинация на Демократическата партия, тръгвайки с лозунга „Камала Харис за хората“.

Демократите виждат в нея обещаващ кандидат, който да свали президентството на Доналд Тръмп на изборите през 2020 г., но в крайна сметка Харис се отказа от надпреварата през декември 2019 г.

През август 2021 г. Джо Байдън я избра за свой кандидат за президент, описвайки я като „безстрашен борец за малкия човек“.

Това я превърна в първата чернокожа жена кандидат за президент на двете основни партии и едва третата жена кандидат за президент на двете основни партии в американската история.

Когато Камала Харис положи клетва заедно с Байдън, тя стана не само първата жена на поста вицепрезидент, но и първият чернокож и човек от южноазиатски произход, поел тази роля, както и най-високопоставената жена, служила някога в американското правителство.

В първата си реч като вицепрезидент тя говори за многото жени, които са направили възможно нейното постижение в личен и исторически план.

Тя благодари на американските гласоподаватели за това, че са се включили в изборите с рекорден брой гласове и обеща „да се стреми да бъде вицепрезидент, какъвто беше Джо Байдън за президента Обама - лоялен, честен и подготвен, събуждащ се всеки ден с мисълта за вас и вашето семейство“.

„Макар че може да съм първата жена на този пост, няма да съм последната“, каза тя.

„Майка ми ме гледаше и ми казваше: „Камала, ти може да си първата, която прави много неща, но гледай да не си последната“, каза Харис през 2019 г.

Като вицепрезидент Камала Харис се застъпваше за правата на абортите и беше силно фокусирана върху справянето с имиграционната криза на границата между САЩ и Мексико.

В последно време за президента Байдън настъпиха трудни времена. 81-годишният президент се справя с последиците от катастрофалния дебат срещу опонента си - бившия президент Тръмп през юни.

Камала Харис започна твърда защита на президента само няколко минути след края на дебата, като призна, че той е имал „бавен старт“, но заяви, че е „прокарвал факти“, докато Доналд Тръмп е „прокарвал лъжи“.

Призивите от собствената партия на президента да подаде оставка станаха още по-силни, след като на срещата на върха на НАТО той погрешно нарече Володимир Зеленски „президент Путин“, а след това нарече своя вицепрезидент Доналд Тръмп, а не Камала Харис.

Проучванията показват, че повечето демократи смятат, че вицепрезидентът ще се справи добре като наследник на Джо Байдън.

Експертите твърдят, че тя би имала предимство пред другите потенциални наследници, тъй като вече е била в „печеливш президентски билет“ с Байдън, има години на добра воля сред основните партийни електорати и вероятно ще контролира огромния фонд за кампанията, натрупан от преизбирането на Байдън.

Неотдавна тя изрази в Х подкрепата си за президента, наричайки го „лидер, който се бори за американския народ“.

През 2023 г. Харис коментира дали е готова да замени Байдън, ако той стане неспособен да изпълнява задълженията си.

„Да, готова съм, ако се наложи“, каза тя пред CBS и добави: „Но Джо Байдън ще бъде добре. И нека ви кажа нещо: аз работя с Джо Байдън всеки ден.“