Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс е изправен срещу пет федерални обвинения за подкупи, измами и привличане на незаконни чуждестранни дарения за кампания, настоявайки, че ще остане на поста си и умолявайки жителите на Ню Йорк да чуят защитата му.

Обвинителният акт срещу него , който беше разпечатан в четвъртък сутринта след претърсване на официалната резиденция на кмета, последва разследване, започнало през 2021 г. Прокурорите казаха, че схемата е започнала, когато той е бил висш избран служител в Бруклин, и е продължила, след като е станал кмет.

Разследването се съсредоточило върху това дали Адамс, на 64 години, е заговорничил с турското правителство, за да получи незаконни чуждестранни вноски за кампании в замяна на това да действа от негово име.

Деймиън Уилямс, американският прокурор за Южния окръг на Ню Йорк, каза, че г-н Адамс е бил „обсипан“ с подаръци, за които е знаел, че са незаконни.

„Това е била многогодишна схема за печелене на благоволението на един-единствен политик от Ню Йорк във възход: Ерик Адамс“, каза Уилямс на пресконференция. „Година след година той държеше обществеността в неведение.“

Уилямс обсъди обвинителния акт мигове след като Адамс приключи шумна пресконференция, заобиколен от поддръжници. Адамс представи себе си като жертва и призова жителите на Ню Йорк да бъдат търпеливи.

Той каза, че няма да подаде оставка въпреки многобройните призиви от страна на избрани длъжностни лица - и подигравачи, които непрекъснато го прекъсваха и го наричаха позор. „Моля нюйоркчани да изчакат, за да чуят нашата защита“, каза Адамс.

Адамс е „търсил и приемал неправомерни ценни облаги“ най-малко от 2014 г., когато е бил президент на квартал Бруклин, твърди обвинителния акт.

Ползите включват луксозни пътувания - безплатни и намалени билети на Turkish Airlines и безплатна храна и хотелски стаи - от богати чужденци и поне един служител на турското правителство, казаха прокурорите. Той е пътувал с авиокомпанията, дори когато е било неудобно, казаха те, включително полет през 2017 г. до Франция от Ню Йорк, който първо е спрял в Истанбул.

Адамс се е опитал да скрие подаръците или да ги накара да изглеждат така, сякаш той е платил за тях, според обвинението. Стойността им надхвърля 100 000 долара, казаха прокурорите.

„Това е просто тромаво прикриване“, каза г-н Уилямс.

В замяна прокурорите казаха, че Адамс е оказал натиск върху служители на пожарната служба в Ню Йорк да разрешат нова сграда на турското консулство в Манхатън въпреки проблемите с безопасността. Служител на пожарната, който наблюдава оценката на безопасността, каза, че му е казано, че ще загуби работата си, ако не изпълни заповедта.

Разследването достигна драматична кулминация призори в четвъртък. Около 6 часа сутринта близо дузина мъже и жени, облечени в бизнес облекло, пристигнаха с джипове пред Gracie Mansion, официалната резиденция, в Горен Ийст Сайд.

Обискираха резиденцията на кмета на Ню Йорк

Ерик Адамс е първият кмет на Ню Йорк, срещу когото са повдигнати обвинения, докато е на поста.