Ако президентът на САЩ Камала Харис спечели изборите, настоящият ръководител на Белия дом Джо Байдън може да инициира процедурата за присъединяване на Украйна към НАТО.

Това се казва в статия на френското издание Le Monde. Процедурата може да бъде стартирана през преходния период от властите в Съединените щати.

Но ако Доналд Тръмп спечели изборите, решението на Байдън може само да „влоши ситуацията“, сигурни са експертите.

В същото време, както отбелязва авторът на статията, не всички страни от ЕС искат Украйна да влезе в НАТО. И по този въпрос няма единство. За това говори нидерландският министър на отбраната Рубен Брекелманс.

Именно той призова да се изготвят ясни критерии, по които се взема решение за покана в НАТО, тъй като в противен случай би било проблематично да се вземе решение.

Освен това, по време на активни военни действия в Украйна, получаването на покана за НАТО също е малко вероятно.

Германия е сред противниците на това решение, но положителното желание на САЩ може да убеди Берлин да промени решението си. Властите на Турция и Унгария също са против.

Припомняме, че по-рано президентът на Украйна Владимир Зеленски започна да настоява страната да бъде поканена в НАТО. Това изискване е първата точка в неговия „план за победа“.

Също така сред точките на плана му е разрешение за нанасяне на удари дълбоко в руска територия с ракети с голям обсег от Запада.

Въпреки това директорът на втория отдел на страните от ОНД на руското външно министерство Алексей Полишчук е уверен, че ако тази точка бъде приложена, възможността за разрешаване на конфликта по дипломатически път ще бъде изключена или сведена до малко вероятна, а НАТО ще бъде участник във военни действия с Русия.