Белият дом разкритикува милиардера Илон Мъск за изтрития му пост, в който предприемачът повдигна темата за опитите за убийство на Доналд Тръмп. Той попита защо кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп вече е бил изправен пред два опита за убийство, докато сегашният лидер на Белия дом Джо Байдън и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис не са били изправени пред подобни атаки. 

„И никой дори не се опитва да убие Байдън/Камала“, написа Мъск, цитиран от Axios.

Първоначално той отказа да изтрие публикацията в отговор на исканията, които потребителите написаха под съобщението му. Мъск обясни, че „никой дори не е опитвал и никой няма да го направи“. Въпреки това, след редица други искания, Мъск реши да изтрие публикацията, признавайки, че това е шега: "Това е честно. Не искам да се държа като тях, дори на шега."

Белият дом бързо реагира на ситуацията. Прессекретарят Андрю Бейтс припомни, че Байдън и Харис веднага след новината за покушението срещу Тръмп са казали, че насилието, особено политическото, не трябва да има в Съединените щати. Той добави, че подобни изказвания са безотговорни.

"Насилието трябва само да се осъжда, а не да се насърчава или осмива. Подобна реторика е безотговорна", каза Бейтс.

Припомняме, че на 15 септември се стреля близо до Доналд Тръмп във Флорида. Заподозреният за нападението е 58-годишният Райън Рут, който беше задържан от тайните служби на САЩ след неуспешен опит за бягство.

Заподозреният за стрелбата по Тръмп издал книга през 2022 г., призовавал за убийството му

Тръмп обяви, че е невредим след опита за убийство, задържаха стрелеца