Милиардерът Илон Мъск предлага Тайван да стане специален административен район на Китай, каквито са Хонконг и Макао. Той изказа това мнение в интервю за британския в. „Файненшъл таймс“. Най-богатият човек в света наскоро разбуни духовете и с предложенията си за кризата в Украйна, според които Крим трябва да бъде признат за руска територия, а в обсадените области да се проведат нови референдуми.

„Моята препоръка би била да се помисли за специална административна зона за Тайван, което е сравнително приемливо, вероятно не всички ще са щастливи. А това е възможно и мисля, че вероятно всъщност те биха могли да постигнат уредба, която да е по-смекчена, отколкото Хонконг“, каза милиардерът, главен изпълнителен директор на компанията „Тесла“.

Мъск е почитател на Китай и е инвеститор в страната, а заводът на „Тесла“ в Шанхай произвежда между 30 и 50 процента от общата продукция на компанията, отбелязва изданието.

Уморени ли са световните елити от войната? Защо Мъск подкрепи Русия?

Той смята, че конфликт за Тайван е неизбежен, а това според него ще има сериозни последици за света, включително за глобалната икономика.

Мъск каза, че не мрази бившия американски президент Доналд Тръмп, макар да е влизал в сблъсъци с него. А също така настоя, че сегашният държавен глава на САЩ Джо Байдън е твърде стар, за да се кандидатира за втори мандат.

„Не би трябвало да си прекалено далеч от средната възраст на населението, защото ще е доста трудно да бъдеш актуален . . . Може би едно поколение разлика от средната възраст е добре, но две поколения? Когато имаш правнуци, не знам доколко си близо до хората? Дали въобще е възможно да бъдеш?“, заяви той.

До неотдавна Мъск подкрепяше демократите в САЩ, но сега е повече на страната на републиканците или навярно се движи някъде по средата, посочва „Файненшъл таймс“.

Той каза в интервюто, че обмисля създаването на „супер умерен супер комитет за политическо действие“, който да подкрепя кандидати с умерени възгледи.