Белият дом все още не е потвърдил официално информацията, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е общувал тайно с Путин седем пъти след приключване на мандата си през 2021 г. Тази информация обаче все още буди безпокойство, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. 

„Разбира се, нямам потвърждение за нито едно от тези обаждания, но ако това наистина е вярно, тогава тревожи ли ни това, предизвиква ли у нас сериозна загриженост?“, подчерта прессекретарят на президентската администрация на САЩ, цитирана от Укринформ.

Карин Жан-Пиер добави, че това е особено обезпокоително, като се има предвид, че бившият президент беше против увеличаването на помощта за Украйна, тъй като тя се защитава от руската агресия.

„Така че, ако това е вярно, това е тревожно“, каза тя.

Да припомним, че The Washington Post, цитирайки книгата на Боб Удуърд „Война“, съобщи, че кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп е провел поне един телефонен разговор с Владимир Путин от началото на 2024 г. Какво са разговаряли страните, не се уточнява.

В книгата се казва, че в началото на 2024 г. Тръмп е наредил на помощник да напусне офиса му в Мар-а-Лаго, за да може да проведе частен телефонен разговор с руския президент.

В книгата не се уточнява за какво са говорили страните, но се отбелязва, че неназован помощник на Тръмп твърди, че бившият президент на САЩ може да е разговарял с Путин най-малко седем пъти след изтичането на президентския му мандат през 2021 г.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отговори на това изявление. Според него Владимир Путин не е говорил по телефона седем пъти през 2021-2024 г. с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Представителят на руския държавен глава нарече това съобщение „типична дезинформация“.

Припомняме, в същата книга се казва, че вицепрезидентът на Съединените щати и Камала Харис по време на Мюнхенската конференция през февруари 2022 г. предложила на президента на Украйна Владимир Зеленски да създаде план в случай, че бъде убит от руснаците или пленен. Тя „изиска“ от държавния глава на Украйна да подготви свой наследник.

Харис помолила Зеленски да си намери наследник в случай на смърт