46-ият президент на САЩ Джо Байдън ще остане на поста още 76 дни след изборите. Този период на встъпване в длъжност на нов президент се нарича „куцото пате“. 

„Куцо, а не бездействащо, за него би било разумно да използва това време на „междуцарствието“ като възможност да промени хода на войната“, пише Washington Post.

През това време Байдън може да позволи на Украйна да използва оръжия с голям обсег, като арамейски тактически ракети ATACMS, срещу цели на руска територия, отбелязват авторите на публикацията.

Преди това президентът на САЩ не подкрепяше подобна идея, но „ядреният клуб“ на Путин досега се оказа празен и Байдън може да намери оправдание за тази стъпка, смята WP.

Действащ американски президент би могъл да се опре на практиките на Москва за изгорена земя за унищожаване на украинска енергетика и други цивилни цели, давайки на Киев правни и морални основания да се защитава.

„Вашингтон може и трябва да направи повече, за да помогне на Украйна да се защити от нови атаки срещу енергийната инфраструктура, които ще накарат украинците да замръзнат тази зима“, отбелязва авторът.

Байдън би могъл да спомене и в мотивационната част за зачестяващите хибридни атаки на Руската федерация на територията на НАТО. Това е целенасочена стратегия за саботаж, използване на дронове и електронна война срещу гражданската авиация в Европа, както и поръчкови убийства. Представители на НАТО смятат, че заплахата за подводните интернет кабели назрява от Русия.

Досега Вашингтон си гризе ноктите, опитвайки се да формулира отбранителна стратегия. Дойде време да се покаже, че Кремъл ще понесе последствията от действията си, отбелязва изданието.

Дори малки промени в полза на Украйна могат да осуетят опитите на Доналд Тръмп да принуди Киев да се подчини на Москва.

Според журналистите Великобритания и Франция вероятно ще подкрепят разрешение за удари по руска територия, а след това Германия може да започне доставката на ракети Taurus - боеприпаси с прецизно насочване с обсег от 500 км, които могат да пробият бункерни укрепления.