През последните няколко месеца в Националния парк Долината на смъртта (САЩ) бяха регистрирани много високи температури на въздуха. Сега Службата за национални паркове на САЩ съобщи, че най-горещото място на Земята е имало най-горещото си лято в историята.

Метеорологичното лято, което продължи от юни до август 2024 г., беше най-горещото в историята за Националния парк Долината на смъртта, според Службата за национални паркове на САЩ. Средната дневна температура на въздуха през лятото е 40,3 градуса по Целзий.

Сега това е нов температурен рекорд за най-горещото място на Земята. Преди това максималната средна дневна температура на въздуха от 40,1 градуса по Целзий беше регистрирана през 2018 и 2021 г., пише IFLScience.

Най-горещият летен месец в историята на Death Valley Park е бил юли 2024 г., казаха служители. Този месец беше регистрирана температура от 54 градуса по Целзий. Още малко и тази цифра може да стане рекордна за Долината на смъртта, защото най-високата температура в света е регистрирана там през 1913 г. - 56,7 градуса по Целзий.

Имаше само 7 дни през юли, когато температурата падна до 48,9 градуса по Целзий, а също така имаше 9 дни подред, когато температурата беше 51,7 градуса по Целзий.

Долината на смърттаЦял екран
Долината на смъртта 

Докато дневните горещини през летните месеци допринесоха за новия рекорд, липсата на значително понижение на нощните температури също изигра роля.

Средната нощна температура през лятото на 2024 г. в Долината на смъртта е била 33,3 градуса по Целзий. Само пет пъти от юни до август температурата е паднала под 26,6 градуса по Целзий през нощта и има 9 дни, когато температурата не е падала под 37,7 градуса.

Екстремните температури предизвикаха поредица от инциденти, свързани с топлината. Няколко посетители на парка Долината на смъртта бяха сериозно засегнати от високите температури, а един дори почина.

Според метеоролозите температурите в Долината на смъртта през септември и октомври ще останат най-малко 37,8 градуса по Целзий. Средните температури се очаква да са от 43 до 54 градуса.