Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не успя да убеди Алианса да поеме дългосрочни ангажименти за военна помощ на Украйна в размер на 40 милиарда евро всяка година. 

Според изданието ASB Zeitung съюзниците могат да се споразумеят само за предоставяне на подкрепа от поне 40 милиарда евро през следващата година.

Твърди се, че усилията на Столтенберг са били насочени към това да покажат на руския президент Владимир Путин, че няма да спечели войната срещу Украйна. 40 милиарда евро биха се равнявали приблизително на годишната подкрепа, предоставена от съюзниците от началото на руската инвазия.

В материала се казва, че генералният секретар на НАТО иска 32-те страни да постигнат обща позиция по този въпрос преди срещата на върха във Вашингтон, която ще се проведе следващата седмица. Споразумението по едно много амбициозно обещание обаче се смяташе за малко вероятно от самото начало. Най-малкото защото страни като Франция и Италия досега са допринесли със сравнително малък процент от своя БВП за военна подкрепа за Украйна.

Според журналисти липсата на конкретни ангажименти от НАТО по отношение на военната помощ за Украйна е предизвикала безпокойство в Чехия и други държави, които възприемат засилената руска агресия като потенциална заплаха.

The Telegraph съобщи също, че на Украйна ще бъде отказано членство в НАТО поради прекомерна корупция. Журналистически източници в Държавния департамент твърдят, че още не е дошло времето за присъединяване към НАТО и такава позиция ще бъде заявена в заключителното комюнике на срещата. Ръководителят на OP Андрей Ермак каза предния ден, че корупцията съществува по целия свят и Русия инвестира милиони, за да популяризира наративите, че Украйна е най-корумпираната страна.