НАТО е обезпокоен от рисковете за сплотеността на западния военен алианс, които евентуалният възход на френската крайна десница на власт носи със себе си, както и от факта, че ангажиментът на Париж към Украйна може да отслабне в близко бъдеще. Това казаха дипломати от блока пред Euractiv при условие за анонимност.

Притесненията идват, тъй като крайнодясната партия Национално обединение на Марин Льо Пен е готова да спечели голям брой места в Националното събрание след втория тур на предсрочните парламентарни избори на 7 юли и потенциално може да има думата на масата на следващия правителство или да се появяват като силно блокиращо малцинство.

Освен това някои членове на НАТО са все по-критични към присъствието на Алианса на източния фланг на Европа и поставят под въпрос единството и непрекъснатостта на помощта за Украйна.

Франция, заедно със САЩ, Германия и Великобритания, има значително влияние върху дългосрочната стратегия на НАТО, отбеляза натовският дипломат. Влиянието на Франция върху политиката също е много по-голямо от това на по-малки страни като Унгария или Словакия, които имат стратегии срещу подкрепата на Украйна. Промяната на курса, предположиха дипломати, би дала лош пример и би се фокусирала върху Русия.

Тъй като лагерът на Макрон е разбит и половината френски депутати центристи не се очаква да се върнат в Националното събрание, променящите се приоритети в вероятно коалиционно правителство с Националното рали повдигат въпроси.

Съществува риск Rassemblement National да опита "меко и фино" излизане, каза Мишел Дюкло, експерт по военните въпроси и специален съветник на либералния мозъчен тръст Institut Montaigne.

"Войските, които Франция изпраща в НАТО, може да са с по-нисък ранг. Франция също може да изпрати по-малко войници като цяло", каза той.

Споменатият дипломат от НАТО не изключва и оттеглянето на Франция от военното командване на алианса. Това става още по-неотложно, тъй като на заден план се очертава преизбирането на американския републикански кандидат Доналд Тръмп, който през февруари каза, че ще „насърчи“ Русия да атакува членовете на НАТО, които не са изпълнили финансовите си задължения.