Високопоставени представители на Пентагона препоръчаха на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да предостави на Украйна боеприпаси, съдържащи бял фосфор, за използване на бойното поле.

Това съобщи NBC, позовавайки се на думите на трима неназовани американски служители.

„Пентагонът препоръча предоставянето на Украйна на снаряди от бял фосфор като част от няколко пакета за помощ, включително неотдавнашния“, се казва в материала.

Журналистите изясниха, че Украйна може да използва тези артилерийски снаряди с бял фосфор за създаване на светлина и дим, а не срещу руските окупационни сили.

Авторите на материала посочиха, че Белият дом няколко пъти е отхвърлил тази идея поради опасения, че белият фосфор може да засегне цивилни.

Според събеседниците на NBC, ако това решение бъде одобрено, тогава предоставянето на този химикал на Украйна най-вероятно няма да бъде обявено, както беше в случая с предишни оръжия и боеприпаси, които САЩ изпратиха на Украйна, но не го обявиха публично.

Пентагонът и Съветът за национална сигурност на Белия дом не отговориха на исканията на репортери за коментар.

Репортерите на NBC обясниха, че боеприпасите с бял фосфор не са незаконни. Освен това белият фосфор не е класифициран като химическо оръжие съгласно Конвенцията за химическите оръжия. Но международното право изисква военните, които го използват, да правят разлика между военни съоръжения и райони, където може да е съсредоточено цивилно население.

Белият фосфор е восъчно вещество, което се запалва мигновено, когато е изложено на кислород. Гори при много висока температура и трудно се гаси. Веществото полепва по повърхности - особено дрехи или кожа - и може да причини фатални изгаряния. Химикалите в дима, който често мирише на чесън, също могат да навредят на белите дробове и очите ви.

По време на конфликти от 20-и век, включително Втората световна война и Виетнам, САЩ използваха бял фосфор срещу вражески войски. Сега САЩ използват бял фосфор в артилерийски снаряди, за да произвеждат дим и да прикриват движенията на войските и да създават светлина и осветяват бойното поле. Препоръката на Пентагона била да се предоставят артилерийски снаряди с бял фосфор на Украйна, за да произвеждат светлина и дим, а не за използване срещу вражески войски.