Лидерите на Съединените щати и Великобритания се срещнаха в Белия дом, като позволението за украински удари по руска територия беше един от основните въпроси. Джо Байдън и Киър Стармър отново изразиха подкрепа за Украйна, но не обявиха промяна в политиката.

Киев и в момента разполага с ракети, които имат възможност да нанасят удари на стотици километри от границата. Но западните им съюзници ограничават употребата им само на територията на Украйна. В четвъртък Владимир Путин каза, че позволението би променило изцяло характера на конфликта и ще означава пряка намеса на НАТО във войната. На срещата във Вашингтон лидерите настояха, че думите на Путин не са променили решенията им.

Разрешаването далекобойни оръжия би означавало, че НАТО е във война с Русия

“Има само една причина, поради която ни се налага да водим тези разговори - незаконната инвазия на Путин в Украйна. И най-бързият начин да се реши проблема очевидно е той да сложи край на това. Ние подкрепяме Украйна и за нас тази позиция е много, много важна. Днес имахме възможност да говорим не за едно конкретно решение или тактика, а за цялостната стратегия по отношение на Украйна", сподели премиерът на Великобритания.