Разследващите от ФБР са поискали възможност да разпитат Доналд Тръмп, за да определят дали бившият президент е бил ударен от куршум или шрапнел по време на опита за убийство на митинг в Бътлър, Пенсилвания. Свидетелствайки пред правната комисия на Камарата на представителите в сряда, директорът на ФБР Кристофър Рей каза, че има „известни съмнения дали е бил куршум“.  

ФБР се стреми да разговаря с Тръмп, за да получи по-подробна версия на събитията около инцидента и, според говорител, по-пълна информация за нараняването му, съобщава The Daily Beast.

Доналд Тръмп веднага след опита за убийство, опит за убийство на Тръмп, ухото на ТръмпЦял екран
Доналд Тръмп след опита за убийство Снимка: Getty Images

ФБР потвърди, че проучва редица метални фрагменти, намерени на сцената по време на стрелбата, за да определи дали шрапнел е причината за окървавеното ухо на Тръмп.

Разследващите са открили осем гилзи на покрива, където стрелецът Матю Томас Крукс е стрелял по Тръмп, но не е ясно дали са открити куршуми. „Има шанс никога да не ги открием“, каза по-рано Майкъл Хариган, бивш специален агент на ФБР, който ръководеше отдела за обучение на оръжия на бюрото в Куонтико, Вирджиния.

Оттогава Тръмп и кампанията му твърдо отхвърлят идеята, че бившият президент е бил ударен от нещо различно от куршум на 13 юли.

„Не, за съжаление, това беше куршум, който ме удари в ухото и ме удари силно. Нямаше стъкло или шрапнел. Болницата го нарече „рана от куршум в ухото“ и това беше“, Тръмп пише в публикацията в Truth Social на 25 юли.

Не е ясно кога ФБР е помолило Тръмп за интервюто, но бившият президент настоя в четвъртък вечерта, че „ФБР дори не е проверило“, нещо, което го е ударило в ухото на митинга на Бътлър. ФБР каза, че екипът за реконструкция на стрелбата на бюрото "продължава да преглежда доказателствата от местопроизшествието, включително фрагменти от куршуми, и разследването продължава".

jd vance, ухото на Тръмп, Доналд ТръмпЦял екран
Доналд Тръмп със залепено ухо и Джей Ди Ванс Снимка: Getty Images

Републиканецът от Тексас Рони Джаксън, бившият лекар на Тръмп в Белия дом, публикува изявление в събота, в което се казва, че Тръмп е "претърпял огнестрелна рана в дясното си ухо", която е оставила "2 см широка рана, достигаща до хрущялната повърхност на ухото".

Официалната история на лечението на Тръмп в болница Butler Memorial обаче не е публикувана.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън (R-Луизиана) също отхвърли в четвъртък предположението, че Тръмп може да е бил ранен от шрапнел. „Всички сме гледали видеозаписа, виждали сме анализа, чували сме от различни източници и от различни ъгли, че куршумът е минал през ухото му. Не съм сигурен, че има толкова голямо значение“, каза той пред NBC.

Отговорите за очевидния виновник за раната на ухото на Тръмп изглежда са ниско в приоритетната скала на ФБР.

„Приоритетът на бюрото е да установи дали някой е помогнал на стрелеца и да елиминира всяка съществуваща заплаха“, каза Хариган пред Times.

„От гледна точка на разследването, да знаем какво се е случило с ухото на президента, всъщност няма значение."