Националният център за ураганите в Маями съобщи, че Хелън е ударила брега на Персийския залив на Флорида около 23:10 ч. местно време.

Възможни са силни ветрове, вероятно над 225 километра в час, и внезапни наводнения, предупреди метеорологичната служба.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис каза пред репортери, че един човек е загинал по време на шофиране по магистрала, когато знак е паднал върху колата му.

„Когато жителите на Флорида се събудят утре сутрин, ние ще се събудим в състояние, в което много вероятно е имало допълнителна загуба на живот. И със сигурност ще има загуба на имущество“, каза ДеСантис.

Съобщава се, че други двама души са загинали при възможно торнадо в съседна Южна Джорджия с приближаването на бурята, предаде Асошиейтед прес.

Вода нахлува в къща на брега на Флорида.

Повече от един милион домове и предприятия вече бяха без електричество малко след като ураганът достигна сушата, според уебсайт за проследяване на прекъсването на електрозахранването.

Кадри, които показват как човек "се разхожда" из дома си с кану.

Извънредно положение е обявено във Флорида, Джорджия и Каролина, като предупрежденията за урагани и внезапни наводнения са въведени чак до южна централна Джорджия.

Бурята в американския щат Джорджия.

Длъжностни лица призоваха жителите по пътя на бурята да се вслушат в задължителните заповеди за евакуация или да се сблъскат с животозастрашаващи условия.

Вълната, причинена от урагана - може да се издигне до 6,1 м на някои места, колкото е височината на двуетажна къща, Майкъл Бренън, директор на ураганния център, каза във видео брифинг. „Наистина неоцеляем сценарий ще се разиграе“ в крайбрежната зона", каза Бренан, "С вода, способна да унищожи сгради и да пренесе коли, които навлизат навътре в сушата. Милиони хора са под наблюдението на сегашните наводнения."

Синоптиците предупредиха, че бурята може да бъде особено "катастрофална и непреодолима" в залива Апалачи.

Жителите на град Талахаси споделят, че са се запасили с чували с пясък, храна и провизии, преди да напуснат домовете си.

Хелън удари и Мексико, наводнения имаше и в Куба.