Агенти на ФБР влязоха в официалната резиденция на кмета на Ню Йорк Ерик Адамс и иззеха телефона му рано сутринта днес.

Адамс еобвинен от голямо жури по федерални наказателни обвинения, които остават запечатани, според двама души, запознати с въпроса, които са говорили с Асошиейтед прес при условие за анонимност, тъй като не са били упълномощени да обсъждат въпроса публично.

„Федерални агенти се появиха тази сутрин в имението Грейси в опит да създадат спектакъл и да отнемат телефона на кмета Адамс отново“, каза адвокатът на Адамс, Алекс Спиро, в изявление, добавяйки, че кметът не е бил арестуван. „Те изпращат дузина агенти да вдигнат телефона, когато ние с радост бихме го предали.“

Агенти на федералните правоприлагащи органи бяха видени да влизат в резиденцията на кмета в Манхатън призори в четвъртък, с няколко превозни средства, носещи плакати на федералните правоприлагащи органи, паркирани отвън.

Прокуратурата на САЩ в Манхатън отказа да коментира разследването, въпреки че каза, че ще обяви „значителни обвинения в публична корупция“ на пресконференция в 11:30 сутринта. Не се уточнява срещу кого. Говорител на ФБР отказа коментар. Говорител на кмета не отговори веднага на въпросите в четвъртък сутринта.

Във видео реч, публикувана в сряда вечерта, Адамс обеща да се бори с всякакви обвинения срещу него, твърдейки, че е бил превърнат в „мишена“ в случай, „базиран на лъжи“.

„Ще се боря с тези несправедливости с цялата си сила и дух“, каза той.

Все още не е ясно в нарушение на какви закони е обвинен Адамс или кога може да се наложи да се яви в съда.

Губернатор Кати Хочул има властта да отстрани Адамс от поста. Нейният говорител, Ави Смол, излезе с изявление, в което се казва, че „губернаторът Хочул е наясно с тези тревожни новини и наблюдава ситуацията. Би било преждевременно да се коментира повече, докато въпросът не бъде потвърден от правоприлагащите органи.

Смята се, че федералните прокурори водят множество, отделни разследвания, включващи Адамс и неговите старши помощници, роднини на тези помощници, набиране на средства за кампания и евентуална търговия с влияние на полицията и пожарната.

Агентите на ФБР иззели електронните устройства на Адамс преди почти година като част от разследване, фокусирано, поне отчасти, върху приноса на кампанията и взаимодействията на Адамс с турското правителство. Тъй като обвиненията бяха запечатани, не беше известно дали се занимават със същите тези въпроси.

В началото на септември федералните следователи иззеха устройства от неговия полицейски комисар, директора на училищата, двама заместник-кметове и други доверени лица както във, така и извън кметството.

Всички отрекоха да са извършили нарушение.