Опитът за убийство на Доналд Тръмп отваря отново поредна мрачна глава в историята на Америка, свързана с политическото насилие. Стрелбата разтърси нацията, която вече е дълбоко отчуждена по време на един от най-напрегнатите периоди в съвременната й история, пише CNN.

Атентат срещу бивш президент по време на предизборен митинг, само дни преди да приеме номинацията на републиканците за нов мандат,  по дефиниция е атака срещу демокрацията и правото на всеки американец да избира своите лидери.

Тръмп, който е предполагаемият кандидат на Републиканската партия беше на сцената, с поддръжници, както обикновено зад него на трибуни, държащи плакати и носещи своите MAGA регалии, когато отекнаха изстрелите. Той трепна, след това сграбчи лицето си отстрани и изчезна зад подиума, когато хората започнаха да крещят. По-късно бившият президент каза, че е почувствал куршум, раздрал кожата на ухото му, което се излива с кръв, докато го извеждат от сцената. Изстрелите, отправени от въоръжен мъж от покрив извън периметъра на митинга в Бътлър, Пенсилвания, можеше да доведат и до далеч по-ужасен край.

Снимка на Евън Вучи от Асошиейтед прес на непокорен, но жив Тръмп – с кръв по ухото и бузата, изведен от сцената от агенти на тайните служби с вдигнат юмрук с американско знаме на заден план – веднага стана емблематична. Изображението ще определи една тежка политическа епоха, каквито и да са досега непознатите политически последици от един слънчев следобед, превърнал се в кошмар.

Зловещи асоциации

Пукотът на стрелба и гледката на политически лидер, падащ на земята – с тайни агенти, които се втурват да се хвърлят отгоре му, за да го защитят – събудиха тежки исторически травми.

Въпреки че Тръмп в момента не е президент, раняването му подчертава вечната заплаха, която винаги е надвиснала над поста и тези, които се кандидатират за него. Президентът Джо Байдън е 46-ият президент – и четирима от неговите предшественици бяха убити, докато бяха на поста, последно Джон Ф. Кенеди през 1963 г. Фактът, че Тръмп беше нападнат, слага край на 40-годишен период, в който мнозина предполагаха, че действията на тайните служби значително намалиха потенциала за подобни безчинства. Това от своя страна ще хвърли петно върху сигурността, което ще остане с години.

Агресията срещу Тръмп по време на президентска кампания доведе до сравнения с убийството на кандидата на Демократическата партия Робърт Ф. Кенеди през 1968 г., година, пропита с кръв, която също видя убийството на лидера за граждански права Мартин Лутър Кинг- младши и насилието на Националната конвенция на Демократическата партия в Чикаго, която ще бъде домакин на същото събитие тази година.

Но политическото насилие не е спряло оттогава. През 2011 г. политикът Габриеле Гифордс, демократ от Аризона, остана с мозъчно увреждане, след като беше простреляна в главата на събитие, при което бяха убити шестима души. През 2017 г. въоръжен мъж откри огън на бейзболна тренировка на републиканците в Конгреса, застрелвайки тогавашния камшик от мнозинството в Камарата на представителите Стив Скализ и трима други. Нацията все още обработва нападението срещу Капитолия на САЩ от поддръжници на Тръмп на 6 януари 2021 г.

Един поддръжник на Тръмп на митинга, Джоузеф Мейн, видя бившия президент да пада и забеляза с ъгълчето на окото си удара на убития мъж. С красноречие, което беше забележително предвид шока от това, което видя, той каза на Алайна Трийн от CNN, че нападението е симптом на страна, която е погълната от политическа ярост.

„Всички изглеждат много ядосани. Просто изглежда, че има много ядосани хора. Не съм шокиран, че това се случи. Шокиран съм, че седях там и това се случи до мен“, каза той. „Просто е ужасно. Не трябва да сме на ниво политически дискурс в тази страна, където това ще се случи.

„JFK, RFK, MLK (Джей Ф. Кенеди, Робърт Ф. Кенеди, Мартин Лутер Кинг - б. п. )… вие (имахте) опит (на) живота на Рейгън и сега имате опит за убийство на Тръмп. Това е нелепо. Политиката не трябва да бъде игра, в която някой печели всичко и губи всичко", допълва той.

Още един зашеметяващ обрат на необозримите избори

Шокиращите събития в събота добавиха още един нестабилен политически елемент към дивата и непредсказуема изборна година, която наскоро видя Байдън – най-старият президент в историята – да се бори да спаси номинацията си след катастрофално представяне в дебата и осъждането на 78-годишния Тръмп от съдебни заседатели в Ню Йорк и клетвите му да поеме втори мандат на „възмездие“, ако бъде преизбран.

Единствената подходяща първоначална реакция на ужаса беше облекчението, че претендентът за президентския пост е все още жив и скърби за поддръжника на Тръмп, който беше убит, докато упражняваше демократичните си свободи на митинга.

Повечето лидери и политически актьори от двете страни на пътеката бързо изпратиха молитви на Тръмп и призоваха за спокойствие.

Байдън, който прекара дни в опити да подкрепи кампанията си, влезе в ролята си на главен изпълнителен директор на нацията, след като научи за стрелбата, докато беше на литургия в Рехобот Бийч, Делауеър. Той пусна изявление на хартия и след това говори пред нацията пред камера.

„В Америка няма място за такъв вид насилие – това е болно, болно е, това е една от причините, поради които трябва да обединим тази страна. Не можем да позволим това да се случва. Не можем да бъдем такива. Не можем да простим това“, каза Байдън.

Той също така каза, че се е опитал да се свърже с „Доналд“ по телефона и каза, че бившият президент е бил на митинг, който „трябваше да може да се проведе мирно без никакъв проблем“. Президентът, който по-късно успя да се свърже с предшественика си, приключи уикенда си в къщата си на плажа рано и се върна във Вашингтон.

Като се има предвид жестоко поляризираното състояние на политиката в Съединените щати, първоначалният шок от опита за убийство неизбежно ще предизвика сериозни политически последици.

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Поддръжниците му вече гледаха на Тръмп като на непобедим герой и се отнасяха с почти свръхестествено благоговение на митингите си. Имиджът му на боец, който е постоянно атакуван от враговете си, сега ще се утвърди още по-дълбоко. В момент на самообладание, след като беше ударен, бившият президент се погрижи да създаде емблематичен момент на неподчинение – вдигайки юмрук и крещейки „бой, бой“ към тълпата си – гледайки директно към множеството телевизионни камери на стълба .

Изображенията ще останат в историята и ще обогатят митологията на Тръмп също толкова сигурно, колкото снимката на неговата чаша и кадрите от завръщането му в Белия дом през 2020 г., след като победи сериозна инфекция с Covid-19.

Може да има и непредсказуеми последици за предизборна кампания, в която Тръмп водеше Байдън – дори преди кампанията на президента да изпадне в свободно падане с катастрофалното му представяне в дебата. А атмосферата около националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки тази седмица ще бъде още по-напрегната.

Още в събота имаше призиви за разследване на това как въоръжен мъж – извън периметъра на сигурността на митинга – е успял да привлече Тръмп в полезрението си при масивен провал на сигурността, който ще продължи с месеци и ще има последици за всички бъдещи президентски избори. и събития на кампанията.

Много политици от двете страни на пътеката вече се оплакват от горещината на политическата реторика – след поредното смразяващо указание какво може да произведе тя в нация, в която оръжията са толкова лесно достъпни. Остава да видим дали шокът от събитията в събота, които можеха да бъдат много по-лоши, ще направи нещо, за да укроти токсичната политическа култура, в която Тръмп е ентусиазиран участник.

В една от най-трогателните реакции Гифордс каза в изявление: „Политическото насилие е ужасяващо. Знам." Тя добави: „Държа в сърцето си бившия президент Тръмп и всички засегнати от днешния неоправдан акт на насилие. Политическото насилие е неамериканско и никога не е приемливо – никога.“

За съжаление, историята показва, че насилието, макар и незащитимо, също е типичен белег върху американската политика.

Това е 20-годишният Томас, стрелял по Доналд Тръмп

Превод: GlasNews.bg