Американският бизнесмен Илон Мъск всеки ден до началото на изборите в САЩ гарантира, че ще изплаща по 1 милион долара на избирателите и поддръжниците на Доналд Тръмп като част от подкрепата си за републиканския кандидат за президент.

Според The ​​Guardian действието се развива в рамките на комитета за политически действия America PAC на Илон Мъск. Предполага се, че ако Мъск е единственият донор на комитета, той ще трябва да похарчи 17 милиона долара.

Условията за участие в акцията са задължително подписване на петиция, която призовава републиканците да се регистрират за гласуване.

Трябва да се отбележи, че първият чек за 1 милион долара вече е издаден и собственикът му е един от участниците в изборното събитие в Пенсилвания на име Джон Дрехър. Докато връчваше чека, Мъск отбеляза, че Дрехер не е бил наясно със събитията и е участвал в подписването на петицията самостоятелно, без допълнителна мотивация.

„Между другото, Джон нямаше представа. Така че, по всякакъв начин, моля“, каза Мъск.

Междувременно в петицията се посочва, че „Първата и втората поправка гарантират свободата на словото и правото на носене на оръжие“. В същото време всички подписали петицията се съгласяват с обработката и събирането на тяхната информация за контакт, а по-късно републиканците ще имат възможност да убедят подписалите се да дойдат до урните и да гласуват за Тръмп.

На свой ред наблюдатели на Ройтерс отбелязаха, че с действията си Мъск се опитва да повлияе на предизборната битка между Тръмп и Харис. За да направи това, основателят на Tesla използва всички налични методи, включително най-ефективния - собствения си капитал.

Между другото, Мъск активно участва в предизборни митинги на страната на Тръмп. Особено в оспорвани щати, където е необходимо насърчаване на поддръжниците на Тръмп да гласуват по-рано и насърчаване на останалата част от населението да го направи.

Мъск е убеден, че ако Харис спечели, тези избори ще бъдат последните за САЩ, а двата опита за елиминиране на Тръмп само показват способността му да промени поне нещо в страната и на политическата арена в света.

Но Мъск нарече „убийството на марионетката“ в лицето на Камала Харис „безполезно“.