Няколко града и окръга във Флорида се подготвят да затворят сградите или да въведат полицейски час на фона на прогнозите, че въздействието на урагана Милтън може да бъде по-тежко от опустошителните последици на урагана Катрина, който се движи през Мексиканския залив към западното крайбрежие на Флорида.

Мнозина изглежда вече са напуснали града или са се скрили на закрито, като видеоклипове показват празни улици в крайбрежни градове като Трежър Айлънд, където хората са се спасили на безопасно място.

Времето за евакуация изтича, тъй като Националният център по ураганите прогнозира, че Милтън, който през по-голямата част от периода на приближаване е бил чудовищен ураган от категория 5, ще остане ураган от категория 4, когато достигне сушата късно в сряда, пише Daily Mail.

Тончо, Мамалев и Камен Во попадат на пътя на опустушителния ураган "Милтън"

„Ако не приемате бурята сериозно, трябва да се запитате защо“, пише метеорологът Джим Канторе в социалните мрежи. 'Съсредоточете се върху възможно най-добрия изход за семейството и приятелите си от този неизбежен ужас, който предстои да се случи във Флорида. Времето изтича.

Бурята трябва да достигне сушата в Тампа в края на днешния ден и в ранните часове на четвъртък - но външните ѝ пръстени ще нанесат разрушения в голяма част от щата по-рано.

Метеоролозите и данните на Националния център за ураганите сочат, че бурята може да се нареди сред десетте най-разрушителни бури в Атлантическия океан, като задмине „Катрина“, която премина през Ню Орлиънс преди близо 20 години.

Градовете във Флорида са блокирани, а зловещи кадри показват опустошените улици на плажните градове по крайбрежието

Няколко окръга във Флорида обявиха полицейски час за хората, които остават, докато ураганът Милтън връхлита щата.

Във Форт Майерс Бийч 24-часовият общ полицейски час започна още от 22:00 ч. във вторник вечерта.

Град Неапол ще започне да въвежда „комендантски час за превозни средства“ от 16:00 ч. в сряда. На остров Санибел в окръг Лий полицейският час ще започне да действа в 22:00 ч. в сряда.

В окръг Флаглър комендантският час ще продължи най-малко 12 часа - от 19:00 ч. в сряда до 7:00 ч. в четвъртък. Полицейският час в окръг Волусия ще започне в 20:00 ч. в сряда и се очаква да приключи в 8:00 ч. в четвъртък.



Изглежда, че мнозина вече са се изнесли от града, тъй като видеоклип показа празни улици в крайбрежния град Трежър Айлънд, където хората са се спасили на безопасно място. По пътищата край океана можеше да се види само една кола, която се движеше.

Това, което остана да се забелязва, бяха отломките, останали и непочистени от урагана „Хелън“.

Хиляди бягащи автомобили задръстиха магистралите на Флорида преди бурята, но времето за евакуация изтичаше в сряда. Кметът на Тампа Джейн Кастор отбеляза, че прогнозираните до 4,5 метра буреносни вълни в нейния град ще бъдат достатъчно дълбоки, за да погълнат цяла къща.

Властите са издали заповеди за задължителна евакуация в 11 окръга на Флорида с общо население от около 5,9 милиона души, според оценки на Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

Длъжностните лица предупредиха, че всеки, който остане, трябва да се грижи сам за себе си, тъй като не се очаква първите спасители да рискуват живота си, опитвайки се да спасяват в разгара на бурята.

Преди бурята щатските и местните власти се опитаха да отстранят купищата отломки, останали след "Хелън", опасявайки се, че настъпващият ураган ще превърне отломките в летящи ракети. Губернаторът Рон ДеСантис заяви, че щатът е изпратил над 300 самосвала, които са извозили 1300 товара отломки.

Всичко това се случва след по-малко от две седмици от опустошителния ураган „Хелън“, който взе над 220 жертви и нанесе много материални щети.

Как САЩ се готви за удара на страшния ураган: говорят българи, които са в окото на бурята

Предупреждението на Байдън

Както съобщихме, президентът на САЩ Джо Байдън призова във вторник жителите на Флорида да напуснат домовете си. Това е „въпрос на живот и смърт“, предупреди президентът.

"Това може да бъде най-тежката буря във Флорида от повече от век, и дай боже, да не е, но в момента изглежда, че е такава“, каза Байдън.
 
Байдън добави, че е одобрил извънредна ситуация във Флорида и призовава авиокомпаниите да се съобразяват с евакуацията и да не повишават цените.

Ураганът може да предизвика няколко торнада

Метеоролозите предупреждават, че ураганът Милтън може да причини "няколко торнада", докато Флорида се подготвя за пристигането на бурята.

Националната океанска атмосферна асоциация (Noaa) казва, че бурята от категория пет вероятно ще предизвика разпръснати гръмотевични бури в централната и южната част на полуостров Флорида, предава BBC.

Noaa отбеляза, че настоящите прогнози показват, че условията ще „благоприятстват развитието на суперклетки с потенциал за торнадо“.

„Докато ураганът Милтън се движи през полуостров Флорида днес, няколко торнада вероятно ще се появят в части от централния и южния полуостров Флорида, във Флорида Кийс“, се казва в него.

„Очаква се заплахата от торнадо да продължи през късния следобед и вечерта, докато групата се придвижва към източното крайбрежие на Флорида.“

Очаквайте подробности!

 

Превод и редакция: GlasNews