Експертите на ISW представиха ежедневна сводка за ситуацията в зоната на войната. Според тях Въоръжените сили на Украйна могат временно да прекратят контранастъплението, за да преоценят собствената си тактика.

Анализаторите посочват, че наскоро ръководителят на естонското военно разузнаване Марго Гросберг каза, че Украйна може да намали активността на контранастъплението в близко бъдеще, тъй като подхожда към операцията „по-методично, внимателно и спокойно“, тъй като всички ресурси на въоръжените сили на Украйна „струват теглото си в злато“.

Също така фактът, че въоръжените сили на Украйна могат да преустановят контранастъплението, се казва в материала на The Wall Street Journal от 17 юни, който съобщава за решението на украинското командване да вземе почивка, за да анализира вероятните начини за пробив през позициите на руските въоръжени сили „без големи загуби“.

Докладите съвпадат с наблюденията на специалисти от ISW относно мащаба и подхода на Въоръжените сили на Украйна за контраатаки в южната и източната част на Украйна.

„Оперативните паузи са често срещано явление при големи настъпления и тази пауза не означава край на украинската контранастъпление“, подчертават анализаторите.

В същото време според съобщения в медиите, преди предстоящата конференция в Лондон, насрочена за вторник, 20 юни, ще бъде обявен пакет от помощи, който е предназначен за възстановяване на Украйна, за да я подкрепи в критична контраофанзива и възстановяване на загубени преди това територии след руската инвазия, предаде американският телевизионен канал Bloomberg.

Преди срещата на върха на донорите Европейският съюз подготвя спасителен пакет от около 50 милиарда евро за Украйна. Предложението на Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, ще включва финансиране за оперативните разходи на украинското правителство и покриване на приоритетите за спешно възстановяване. Пакетът от помощи ще бъде обявен във вторник, 20 юни, преди конференция в Лондон, където донорите ще обсъдят начини за възстановяване на Украйна, а украинските власти ще се стремят да ангажират частния сектор.

"Пакетът от помощи идва в ключов момент от войната, когато украинските сили започват своята дългоочаквана пролетна кампания. Украинското правителство се надява, че контранастъплението ще изтласка руските сили от повече територия и ще насърчи съюзниците да продължат да предоставят така необходимата подкрепа, въпреки че някои държави оказват натиск върху Киев и Москва, настоявайки за преговори. Миналата седмица украински официални лица казаха, че техните войски са постигнали известен напредък на фона на "тежки боеве".

Предложението за пакета от помощи, включен в преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС, ще обхваща периода от 2024 до 2027 г. Годишната финансова помощ ще бъде по-ниска от предложените тази година 18 милиарда евро. Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна може да струва 411 милиарда долара.

Планът на Европейската комисия идва и в труден момент за ЕС, тъй като страните членки са изправени пред допълнителни разходи за борба с пандемията от COVID-19 и енергийната криза, твърдят американски журналисти.

За разлика от предишните финансови пакети за Украйна, този план ще бъде финансиран чрез вноски от държавите-членки, а не чрез пазарни заеми. Той ще комбинира помощ, насочена към изплащане на заплати, пенсии и обществени услуги, с финансиране за необходимата инфраструктура за възстановяване.

От началото на конфликта ЕС и неговите членове вече са предоставили на Украйна почти 38 милиарда евро икономическа помощ.

Отпускането на средства ще бъде обвързано с условията Украйна да проведе реформи за укрепване на върховенството на закона и борба с корупцията. Целта на тези реформи е Украйна да се доближи до членство в ЕС и лидерите на страните трябва да решат да започнат преговори преди края на тази година.

По-рано Комисията каза, че ще покрие по-голямата част от разходите за възстановяването, но също така очаква принос от други донори и частния сектор. ЕС също така обмисля използването на замразени активи, включително тези на Руската централна банка, в подкрепа на усилията за възстановяване.