Съединените американски щати предоставиха на Украйна нов пакет военна помощ на стойност 7,9 милиарда долара. Това съобщи украинският президент Владимир Зеленски в четвъртък, 26 септември.

Държавният глава благодари на президента на САЩ Джо Байдън, на Конгреса на САЩ, републиканците и демократите, както и на американския народ за предоставянето на значителна отбранителна помощ на Украйна и налагането на санкции срещу Русия.

„От името на украинския народ и нашите смели бойци на фронта, благодаря на нашия най-близък съюзник, Съединените щати, за това, че намериха начин да отпуснат остатъка от помощта за сигурност на Украйна и да гарантират, че правомощията на президента няма да приключат преди края на фискалната година на САЩ. Ще използваме тази помощ по най-ефективния и прозрачен начин, за да постигнем нашата основна обща цел: победа за Украйна, справедлив и траен мир и трансатлантическа сигурност“, написа президентът.

Този пакет за помощ включва допълнителна батерия за противовъздушна отбрана Patriot, други системи за противовъздушна отбрана и прехващачи, дронове, ракети с голям обсег, боеприпаси въздух-земя и финансиране за укрепване на отбранителния промишлен сектор на Украйна.

Зеленски също обяви решението на САЩ да разшири програмите за обучение на повече украински пилоти за управление на F-16. Той също така обяви драстични санкции, наложени за допълнително ограничаване на способността на Русия да финансира агресията си срещу Украйна.

Президентът на Украйна подчерта, че Украйна и САЩ остават близки съюзници, ангажирани със защитата на свободата, човешкия живот и общата сигурност в Европа и извън нея.