Американски политици от двете партии оказват натиск върху украинския президент Владимир Зеленски по въпроса за намаляване на мобилизационната възраст. Това съобщи бившият депутат и съветник на ръководителя на президентската канцелария Сергей Лешченко.

Според него републиканците и демократите наблягат на провеждането на мобилизационни събития за граждани на възраст от 18 до 25 години.

По време на войната във Виетнам, която продължи от 1965 до 1973 г., хората бяха набирани в армията на 19-годишна възраст.

Американците намекват, отбелязва Сергей Лещенко, че само западното оръжие не е достатъчно, необходима е допълнителна мобилизация от 18-годишна възраст.

„Президентът Зеленски не е съгласен и продължава да убеждава политиците от двете партии да дадат оръжия, без да променят наборната възраст“, ​​пише той.

Припомняме, родителите започнаха да извеждат от Украйна деца под 18 години, особено момчета. Причините са не само възможността за получаване на чуждестранно образование, но и войната, мобилизацията и бъдещи перспективи.