45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп получи план за пресичане на Русия в Украйна, който може да приложи, ако спечели президентските избори. Планът беше представен от двама от ключовите му съветници: пенсионираният генерал-лейтенант Кийт Келог и бившият анализатор на ЦРУ Фред Флиц.  

Документът предвижда предоставяне на военна помощ на Украйна само ако Киев се съгласи на мирни преговори с Русия, пише Reuters. Келог каза, че Кремъл ще бъде предупреден, че неуспехът на преговорите ще доведе до американска подкрепа за Украйна.

Според плана на Келог и Флейц по време на мирните преговори ще бъде договорено прекратяване на огъня въз основа на преимуществена фронтова линия.

Флейц каза, че Тръмп е отговорил положително на плана: „Не казвам, че е съгласен с него или всяка дума от него, но бяхме щастливи да получим този отговор.“

Мирен план от съюзниците на Тръмп

Стратегията, разработена от Келог и Флейц, е най-подробният план, разработен от съюзниците на Тръмп, който каза, че може бързо да разреши войната в Украйна, ако победи президента Джо Байдън на изборите на 5 ноември, въпреки че не предостави конкретни подробности.

Келог каза, че ако Тръмп спечели изборите, ще бъде изключително важно Русия и Украйна бързо да седнат на масата за преговори.

Основните точки на плана са очертани в изследователска статия, публикувана от America First Policy Institute, приятелски настроен към Тръмп мозъчен тръст, където Келог и Флейц заемат ръководни позиции.

„Ние казваме на украинците: „Трябва да седнете за масата и ако не дойдете за масата, подкрепата от Съединените щати ще приключи. И вие казвате на Путин: „Той трябва да дойде на масата и ако не дойде на масата, ние ще дадем на украинците всичко необходимо, за да ви убият на бойното поле“, каза Келог.

Съюзниците на Тръмп смятат, че Москва също може да бъде принудена да седне на масата за преговори, отлагайки за дълго време обещанието за членство на Украйна в НАТО.

Флейц отбеляза, че Киев не трябва официално да отстъпва територия на Москва в съответствие с техния план. Според него обаче Украйна едва ли ще може да възстанови ефективния контрол върху цялата си територия в близко бъдеще.

"Нашето безпокойство е, че тази война се превърна във война на изтощение, която ще убие цяло поколение млади хора", каза той.

Съветници казват, че трайният мир в Украйна ще изисква допълнителни гаранции за сигурност за Украйна. Флейц добави, че "въоръжаването на Украйна до зъби" вероятно ще бъде ключов елемент от това.