Директорът на Сикрет сървис на САЩ Кимбърли Чийтъл призна, че агенцията се е провалила в мисията си да предотврати опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп,.

„Не успяхме. Тържествената мисия на Сикрет сървис е да защитава лидерите на нашата нация“, заяви Чийтъл по време на показанията си пред Комисията за надзор и отчетност на Камарата на представителите.

„На 13 юли ние се провалихме. Като директор на Сикрет сървис на Съединените щати поемам пълна отговорност за всеки пропуск в областта на сигурността“, каза тя.

Чийтъл, която се сблъсква с двупартийни призиви да подаде оставка, заяви, че опитът за покушение срещу Тръмп, който беше ранен в ухото, докато говореше на предизборен митинг, е бил „най-значимият оперативен провал на Сикрет сървис от десетилетия“.

Първи думи на Тръмп след оттеглянето на Байдън

20-годишният стрелец Томас Матю Крукс откри огън по Тръмп с пушка тип AR само няколко минути след като бившият републикански президент започна да говори на предизборно събитие в Бътлър, Пенсилвания.

Крукс беше застрелян от снайперист на Сикрет сървис 26 секунди след като произведе първия от общо осем изстрела.

Разследващите са установили, че Крукс, който е живял в град на около 80 км от Бътлър, е действал сам. Няма данни за крайни идеологически или политически пристрастия.

Двама участници в митинга бяха тежко ранени при стрелбата, а 50-годишният пожарникар Кори Комператор от Фрипорт, Пенсилвания, беше убит.

Откривайки изслушването за опита за убийство, председателят на комисията от Републиканската партия Джеймс Комер заяви: „тази трагедия беше предотвратима и по мое твърдо убеждение, директор Чийдъл, трябва да подадете оставка“.

„Охранителната мисия на Сикрет сървис е да защитава американските и гостуващите световни лидери и да предпазва американските избори чрез защита на кандидатите и номинираните“, каза Комер.

„Мисията на Сикрет сървис е ясна, но тя се провали на 13 юли и в дните преди митинга. Тайните служби разполагат с хиляди служители и значителен бюджет, но сега се превърнаха в лицето на некомпетентността“, добави още той.